Sindicatele refuza sa participe la sedinta CES

Dată publicare: 28-05-2010 00:00
Dată actualizare: 22-09-2012 06:45


Consiliul Econonomic Social

Reprezentantii celor cinci confederatii sindicale au anuntat ca nu vor sa participe la sedinta Consiliului Economic Social, unde urmeaza sa se dea avizul pentru masurile de austeritate propuse de Guvern.

In felul acesta, sindicalistii vor sa boicoteze sedinta CES, care nu se mai poate intruni daca nu exista plen. Premierul Emil Boc a spus ca Guvernul nu isi va asuma raspunderea in Parlament pentru cele doua legi care vizeaza reducerea pensiilor si salariilor in sectorul bugetar pana cand nu va primi si avizul CES.

"Reprezentantii CNS «Cartel ALFA», CNSLR- Fratia, CSDR, BNS si CNS «Meridian» nu vor participa la sedintele Consiliului Economic si Social si, pe cale de consecinta, pachetul de masuri de austeritate decis de Guvern nu va primi aviz din partea acestui for. Cele cinci confederatii sindicale nu accepta sa aiba un rol decorativ in CES si refuza categoric sa ia parte la acest simulacru de dialog social", au precizat liderii confederatiilor intr-un comunicat de presa.

Iata ce spunea si premierul Boc miercuri, dupa ce Guvernul a aprobat scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International. "Noi vom trimite proiectele la CES - vineri este o sedinta a Consiliului, daca am inteles bine - si dupa ce vom primi avizul CES, Guvernul se va intruni in sedinta, isi va declara angajarea raspunderii si va trimite proiectele de lege la Parlament", spunea Boc.

Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru doua proiecte de lege, dintre care unul va contine masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivitatii si reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Premierul Emil Boc i-a anuntat pe ministri, in sedinta de miercuri, ca este posibil ca proiectele de legi pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament sa fie adoptate intr-o reuniune speciala care sa fie programata pentru duminica, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Proiectele de lege ar urma sa fie transmise Parlamentului dupa avizul CES.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO