Si credinta trece prin stomac! Dezlegare la peste si... vin!

25-03-2009 00:00


Comertul a primit miercuri o gura de aer proaspat. E Bunavestire a Nasterii Domnului, una dintre cele doua sarbatori ale postului mare, cu dezlegare la peste.

La Bunavestire, Arhanghelul Gavril anunta Fecioarei Maria sosirea lui Isus. Fapt confirmat si calendaristic: din 25 martie si pana la Craciun, Nasterea Domnului, sunt exact noua luni.

Insa, la noi orice taina religioasa ajunge mai repede in stomac. In traditia populara, consumul de peste e asociat cu zamislirea de prunci. Cine respecta dezlegarea de Bunavestire isi sporeste fertilitatea. Dar nicaieri in dogma nu se spune ca fileul de somon sau de pangasius ar fi mai eficiente decat o fata de capelin.

In magazinele mari ii privesc condescendent pe clienti pestele spada, rechinul, homarii, anghila si crevetii pitici. Clientii verifica intai grosimea pungii si fac inventarul tichetelor de masa.

Altii, mai instariti, se aventureaza la somni de 60 de kilograme. Gigantii primesc codul de bare si pretul pe masura - aproximativ 1.300 de lei.

Evident ca somnul va fi udat cu cel putin un pahar de vin, pentru ca si aceasta interdictie e ridicata. Apoi, din punct de vedere religios, pana la Florii se posteste voiniceste!

VIDEO PROTVPLUS.RO