Scriitorii romani traiesc de azi pe maine!
Traiesc pentru amorul artei, la propriu. Un scriitor roman dintr-o mie castiga suficient, cat sa se intretina de pe urma lucrarilor sale.
Ceilalti ajung sa alerge si intre trei slujbe doar ca sa isi poata urma vocatia. O solutie pentru ei ar fi aplicam o norma europeana care prevede ca cei mai cititi dintre scriitori, sa primeasca bani pentru fiecare carte a lor, imprumutata in bibliotecile publice.
Mircea Cartarescu este exemplul de succes al literaturii romanesti. Vinde singur cat sute de alti scriitori la un loc. Este premiat anual cu zeci de mii de euro si a fost chiar decorat de presedinte. Ramane insa acelasi om modest.
Unul dintre cei mai buni poeti ai momentului in Romania este considerat Ioan Es Pop. Si el a fost decorat la Cotroceni. Cu toate acestea nu are o masina personala si nu isi cumpara haine de la magazinele de pe calea Victoriei pentru ca nu reuseste sa vanda camioane de carti.
Acesti oameni interesanti traiesc intr-un fel sau altul de pe urma a ceea ce noi numim pompos - proprietatea intelectuala. Si cum artistii nu sunt aproape niciodata buni in afaceri, cei care se ocupa de ei cauta solutii ca sa-i plateasca in functie de numarul de cititori din biblioteci.
Intreg sistemul se bazeaza in final pe doua lucruri esentiale. Finantarea din partea proprietarului bibliotecilor, adica primaria sau consiliul judetean si, cel mai important, pe cititori care din pacate sint din ce in ce mai putini.