Scoala de cosari de la Reghin a capatat prestigiu peste hotare. Cum a modernizat o meserie veche de sute de ani
E vremea in care cosarii nu mai prididesc cu treaba. Si nu va ganditi la meseriasii plini de funingine. Au calificare si se bazeaza pe tehnologie atunci cand vin la o lucrare.
La Reghin, in Mures, zeci de oameni urmeaza, anual, cursurile scolii de hornari. Institutia a devenit cunoscuta si in strainatate si primeste doritori inclusiv de peste hotare.
Pascal este un belgian venit in Romania sa invete cum sa curete hornurile caselor. Nu e de mirare ca s-a oprit la Reghin. De cativa ani, acolo functioneaza scoala de hornari.
Pascal Boland: "Pana acum, eu si colegii mei am invatat meseria in strainatate. Momentan, in Belgia, sunt patru persoane care au calificare. Restul, vara tund iarba, iar iarna curata hornurile. Asa nu este normal."
Fara oameni calificati in domeniu, Belgia a ajuns in topul tarilor cu cele mai numeroase incendii. Pascal vrea sa lupte impotriva fenomenului si isi doreste sa deschida, la anul, in tara sa, propria scoala de hornari. Are de gand sa foloseasca tehnicile pe care le-a descoperit in Romania.
Pascal Boland: "La nivel european, in Belgia, sunt inregistrate multe incendii la sisteme de incalzire, multe intoxicatii. Daca ne-am uita de sus, tara e ca o pata neagra."
Din scoala de la noi, care si-a castigat deja renumele peste hotare, ies in fiecare an adevarati meseriasi. Cosarul modern nu mai e plin de fum si nici nu mai are perie si oglinda. Inspecteaza hornurile cu camera de luat vederi. Este o slujba care atrage tot mai multi doritori.
Mircea Balsoianu, presedintele Asociatiei Hornarilor: "Din pacate, noi nu putem sa facem fata, trebuie sa amanam de la un curs la altul."
Pana acum, 800 de oameni calificati in domeniu au absolvit scoala de hornari de la Reghin. Pentru ca le sunt recunoscute studiile si in strainatate, multi au plecat in alte tari sa lucreze.