Klaus Iohannis, interviu in limba germana pentru Deutsche Welle: "Avem nevoie de un sistem de educatie ca in Germania"

Ultima actualizare: 09-12-2014 06:52
Klaus Iohannis

Intr-un interviu acordat in limba germana publicatiei Deutsche Welle, presedintele ales Klaus Iohannis a vorbit despre victoria castigata in alegerile prezidentiale.

El a declarat ca, desi el era convins ca va castiga, rezultatul i-a surprins si „i-a zdruncinat“ pe adversarii sai politici. In opinia sa, adversarii politici nu au fost pregatiti pentru acest rezultat.

Klaus Iohannis a vorbit si despre lucrurile pe care vrea sa le schimbe in Romania, explicand ca isi doreste un sistem de educatie asemanator cu cel din Germania. Iata cateva dintre declaratiile acordate de Klaus Iohannis publicatiei germane Deutsche Welle.

DW: Alegerea dumneavoastra in functia de presedinte al Romaniei a fost o mare surpriza pentru multi, dar candidatul rival, actualul prim-ministru socialist Victor Ponta, dupa primul tur de scrutin, a avut o crestere de 10 puncte procentuale. Ei au fost mereu increzatori ca va castiga aceste alegeri. De ce?

Klaus Iohannis: Am fost de fapt convins de la inceput ca pot castiga aceste alegeri si ca voi castiga. Din aprilie, am calatorit foarte mult in timpul campaniei electorale, pentru alegerile europene. Am avut foarte multe persoane de contact si am observat ce avea sa se intample. Oamenii se asteapta la o schimbare, se asteapta la ceva nou. Asta m-a incurajat si mi-a dat de la inceput certitudinea ca am o sansa foarte buna.

DW: In turul 2 ati castigat cu 9 puncte procentuale mai mult, spre surprinderea candidati rivali. Cum a reactionat Partidul Social Democrat dupa victoria dumneavoastra?

Klaus Iohannis: Asta a fost o surpriza pentru multi oameni. Intre primul si al doilea tur de scrutin nu au fost atat de multi care au crezut ca pot castiga aceste alegeri. A fost o mare diferenta doar in primul tur de scrutin, 10 la suta a fost proiectia mea de candidat rival. De asemenea, oamenii din echipa mea erau foarte ingrijorati. Am fost optimist, iar rezultatul final arata ca optimismul meu a fost intemeiat. Contracandidatul meu pur si simplu nu a fost pregatit pentru acest rezultat, care l-a surprins complet si l-a prins complet dezechilibrat.

DW: Sloganul campaniei a fost simplu si clar: Vrem o Romanie a lucrului bine facut. Aveti cu siguranta o lista de prioritati, putem privi putin pe aceasta lista?

Klaus Iohannis: Da, asta a fost sloganul meu de campanie (...) In orice caz, se urmareste ca lucrurile ar trebui sa fie facute in mod corespunzator.

(...)

Exista foarte multe lucruri care trebuie imbunatatite in Romania. Am inclus unsprezece probleme majore in programul meu, care includ educatia, sanatatea, infrastructura, sistemul de pensii si multe alte lucruri care trebuie imbunatatite. Un exemplu concret, domeniul educatiei scolare: Avem nevoie de ceva ca in Germania, un sistem dual de invatamant, pentru ca nu toata lumea vrea sa dea bacalaureatul dupa 12 clase si sa se duca la facultate. Sunt multi care vor sa invete o meserie simpla, dar buna. Acest lucru nu este posibil in acest moment. In Sanatate, pacientul nostru este undeva la periferia sistemului. Trebuie sa fie in centrul lui, doar asa poate fi imbunatatit sistemul".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO