Orele nu vor mai fi niciodata la fel dupa introducerea manualelor digitale. Cum arata acum o lectie de clasa I sau a II-a

Ultima actualizare: 11-12-2014 07:15

Cei mai norocosi elevi de clasa intai si a doua au pe banci, la 3 luni de la inceputul scolii, manuale noi, tiparite sau digitale.

Sunt elaborate dupa o programa moderna, care isi propune sa nu-i mai incarce pe copii cu informatii, ci sa-i invete sa descopere singuri cunostinte interesante pe care sa le foloseasca in viata. Din pacate, aceste manuale nu au ajuns in scolile care nu au calculatoare si tabla interactiva.

Elevii din clasa a doua de la Scoala Generala nr 49 din Capitala urmaresc nu un film, ci o lectie de limba romana. In loc sa le citeasca povestea, invatatoarea i-a pus sa o urmareasca proiectata din manualul digital. Captati de imagini si sunet, copii au fost atenti la fiecare detaliu si au stiut sa raspunda la intrebari.

Si ora de matematica e mai atractiva cu manualele digitale.

'E mai usor, ne place mai mult sa invatam asa....'', spun elevii.

Pentru ca sunt concepute dupa o programa noua, cartile au un continut din mai multe materii. Intr-o singura activitate pot fi introduse elemente de matematica, muzica, desen, cunoasterea mediului si lectura. De pilda, la ora de romana, pornind de la o poveste, elevii afla informatii despre fenomenele meteo, dar si ce se intampla cu plantele si animalele in sezonul rece.

''Exercitiile sunt mai atractive ca sunt sub forma de joc..pana acum foloseam tot felul de jetoane. Decupam, lipeam, acum cu manualul digital si cu tabla interactiva e mult mai usor, ei sunt atrasi si percep mult mai usor'', spune Aurora Ularu, profesor in sistemul primar.

Copiii invata mult mai usor atunci cand descopera ei lucrurile, decat atunci cand le sunt predate definitii pe care trebuie sa le invete pe de rost.

"Marea schimbare este ca incercam sa nu mai axam ceea ce se invata pe informatie, ci mai degraba pe implicarea copilului in propriul lui proces de invatare. Asta inseamna ca nu ne gandim neaparat la ce autori studiem, cat de multa informatie la mate, geografie, istorie, ci mai degraba ce ar trebui sa faca el cu aceasta informatie, cum il ajuta in viata de zi cu zi'', a explicat vicepresedintele ISE.

O astfel de reforma doreste Ministerul Educatiei pentru tot sistemul de invatamant preuniversitar. Modificarile pentru clasele intai si a doua s-au facut in mai bine de 2 ani. Chiar si asa lipsesc de pe banci cartile de limba romana pentru clasa intai, dupa ce editurile au contestat de 2 ori licitatia ministerului. In acest ritm, reforma s-ar putea incheia in cel mai fericit caz peste 5 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO