"Sarbatorile la noi vin ca o pacoste". Povestea unei familii din Campina care demonstreaza ca saracia poate fi invinsa

Dată publicare: 09-12-2015 18:42
Dată actualizare: 12-12-2015 00:19


O familie din Campina le demonstreaza tuturor ca saracia poate fi invinsa. Muncesc din greu si traiesc din culesul plantelor medicinale. Din putinul lor, cei doi parinti isi trimit fetele la scoala.

Stau cu totii intr-o casa fara curent electric, acoperita cu cateva folii de plastic sa nu-i ploua. Parintii si-au invatat fetele ca trebuie sa stie carte si au facut tot ce au putut ca sa le ajute.

Cristina are 39 de ani si a invatat singura sa citeasca si sa scrie abia la 25 de ani. Si-a dorit ca cele trei fete ale sale sa aiba o alta viata si le-a spus ca doar scoala le va fi de ajutor.

Cristina Vica: "Noi nu asteptam sarbatori, pentru ca la noi e foarte greu cu sarbatorile. Noi nu am vrut sa ajungem in situatia asta, muncim dar nu avem. Atat putem. Si imi e greu pentru ele ca noi ne ferim din cauza lor sa nu ne vada greutatile. Le-am facut tot posibilul dar nu mai pot, nici eu, nici sotul."

Parintii, ajutati de cele trei copile, traiesc din culesul plantelor medicinale pe care le vand la diversi distribuitori. Din putinul strans, incearca sa-si faca o casa dar de 15 ani reusesc cu greu sa puna o suma, oricat de mica, deoparte.

Cristina si sotul ei stiu sa recolteze peste peste 200 de specii de plante. Au invatat, de-a lungul anilor, cu cartea in mana, pe dealuri si vai, cautand ierburile vindecatoare.

Un investitor german ar vrea sa deschida in curtea lor un centru de colectare, dar oamenii nu au curent electric. Impresionati de povestea lor, alti distribuitori ii platesc inainte sa le trimita plantele.

Irina Stanca Mustea, biolog: "Sunt niste oameni seriosi, este incredibil cat pot sa fie de generosi in atata saracie. Ati vazut cum au spus ca ar putea sa dea de lucru tuturor de aici si foarte multi n-ar mai fi delicventi? Nu merita o sansa oamenii astia? Ba eu cred ca merita foarte mult."

Cele trei fete ale sotilor Vica isi fac lectiile la lumina felinarelor sau lanternelor, dar masa lor este plina de diplome de la concursuri si olimpiade. Ionela, fata cea mare vrea sa fie politista. A terminat clasa a 12-a cu media peste 9 si a luat si bacul.

Ionela Vica: "Lumea m-a judecat dat fiind ca sunt tiganca, m-au judecat, insa le-am demonstrat ca sunt mult mai mult decat ceea ce par."

Elena isi doreste sa se inscrie la Drept cand va termina, la anul, liceul. Nu de putine ori, fetele au fost umilite de colegi. Acasa, stau cu totii inghesuiti intr-o camera si fac focul intr-o singura soba.

Florentina deseneaza foarte frumos si a pictat chiar si camaruta modesta in care stau, ca un strigat mut de ajutor.

Florentina Vica: "Suntem impreuna si ne ajuta foarte mult sprijinul nostru, unul pe altul, suntem foarte uniti."

Si totusi, oamenii au puterea sa mai zambeasca.

Vasile Vica: "Sarbatorile la noi nu mai vin ca sarbatori, vin ca o pacoste."

Cele trei fete si parintii lor nu si-au pierdut totusi speranta. Spera ca impreuna vor reusi si le multumesc oamenilor cu suflet mare care ii ajuta.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO