Informatii utile pentru cei care obisnuiesc sa consume alcool de Sarbatori: In cat timp se elimina din organism 750ml de vin
Un pahar de vin rosu merge ca uns cu friptura de Craciun. Avem dezlegare de la nutritionisti, care pot demonstra stiintific cum licoarea ajuta digestia.
Dar aveti grija, ca paharul sa NU masoare totusi un litru, pentru ca orice exces va poate strica petrecerea. Din experienta, specialistii indeamna la cumpatare si le ofera "amatorilor" cateva sfaturi ca sa evite betia sau mahmureala de dupa.
Cand vine vorba de masa de Craciun, ar trebui sa gustati cate putin din toate sau potoliti-va pofta cu un singur fel, apoi lasati ragaz digestiei cateva ore. In cazul alcoolului, specialistii le atrag atentia celor "neantrenati" sa nu bea mai mult de un pahar, iar celor mai "vechi" in domeniu sa nu uite sa si manance.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doctor Erban Damian, nutritionist: "Cea mai mare problema este combinatia de grasime si alcool. Este un stimul foarte foarte puternic pentru colecist si pentru pancreas si de aici apar cele mai multe probleme digestive care-i duc pe oameni la spital in perioada de sarbatori."
Pentru cei care trebuie sa se urce si la volan de Sarbatori, alcoolul ar trebui sa fie taiat din meniu. Altfel, ar trebui sa fie cu ochii pe ceas, pentru ca alcoolul se elimina greu si depinde de organismul fiecaruia.
Valentin Gheorghiu, director-adjunct Institutul Medico-Legal Mina Minovici: "Un pahar de vin si sa nu aiba paharul 1 litru, se elimina in 2 ore. O cantitate mare de bautura la o persoana de 70 de kg, la o sticla de 750 de ml, se elimina in 12-15 ore complet din organism."
Cat despre leacurile pentru mahmureala, doctorii cred ca tot preventia ar fi cea mai buna solutie. Daca nu se poate, atunci supa ar fi pe primul loc.
Doctor Erban Damian, nutritionist: "Ar trebui sa mananci o supa de legume, sa-ti aduca electroliti, sa-ti aduca lichid, ai nevoie sa te hidratezi pentru ca alcoolul deshidrateaza. Pentru unii functioneaza cafeaua."
Un alt truc ca sa nu va chercheliti repede ar fi sa beti si un pahar de apa pentru fiecare pahar de bere vin sau tuica. Si dulciurile pot sa ajute la absortia mai lenta a alcoolului, insa nutritionistii nu recomanda aceasta combinatie pentru ca ambele categorii de produse contin multi carbohidrati.
Sursa: Pro TV
Etichete: bautura, mancare, craciun, sarbatori, mahmureală,
Dată publicare:
25-12-2014 19:32