Cate sarmalute aveti voie sa mancati pentru a nu lua kilograme in plus de Craciun. GALERIE FOTO: Portiile corecte de mancare
Sarmale, friptura, carnati, ciorba de porc, slaninuta, salata boeuf , acestea reprezinta doar o mica parte din meniul care va umple mesele de Craciun in zilele ce urmeaza.
Toate sunt pe cat de gustoase, pe atat de calorice. Poti sa te bucuri de toate daca respecti cantitatile recomandate de medici.
Ne-am obisnuit sa transformam masa de Craciun in Romania intr-un adevarat ospat, unde numarul de calorii, combinatiile alimentare si cantitatile nu mai conteaza. Totusi, te-ai intrebat vreodata cum arata portiile recomandate de nutritionisti?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ne-am consultat cu Mihaela Bilic, medic nutritionist, si am construit portiile corecte pe care ar trebui sa le consumam la masa de Craciun. Iata cum arata:
Sarmale
Portia recomandata: 4 bucati + 1 lingura varza + 1 felie mamaliga (cat o felie de paine)
Sarmalutele au 280 calorii, iar impreuna cu painea (80 calorii/felie), ajung la 360 calorii.
Friptura
Portia recomandata: 150g (gatita)
150g de carne gatita inseamna 200g de carne cruda, respectiv 250 calorii.
Carnati
Portia recomandata: 4 buc de dimensiunea degetului mare (aproximativ 100g) + 3 linguri garnitura (cartofi/orez)
Carnatii au 350 cal /100g, iar cele 3 linguri de piure de cartofi au 80 calorii
Ciorba
Portia recomandata: 2 polonice adica 1 bol cu diametrul de 15cm + 1 felie de paine
Ciorba este de regula doar primul fel de mancare de pe masa de Craciun, insa nu trebuie sa neglijam numarul de calorii continute: doua bolonice au 250 calorii.
Salata boeuf
Portia recomandata: 3 linguri
Este gustoasa, insa atentie mare: o singura lingura (40g) contine 100 calorii. Fii foarte atent la cate calorii mananci la aceeasi masa.
Slanina
Portia recomandata: 10-15 bucatele (30g) + 1 felie de paine
Cele 10-15 bucatele au in total 130 calorii, iar impreuna cu felia de paine (80 calorii/felie) ajung la 210 calorii.
Mamaliga
Portia recomandata: o felie cat palma
Fiecare felie de paine sau de mamaliga are 80 calorii.
Alte alimente de pe masa de Craciun:
Cozonac
Portia recomandata: 1 felie groasa de 1 deget
Este unul din cele mai calorice alimente de pe masa de Craciun: o singura felie are 300 calorii.
Caltabos
Portia recomandata: o bucata de 20cm (cat palma)
Este recomandat sa il consumi fara garnitura pentru ca are deja orez in compozitie. Numarul de calorii este foarte mare: 100g caltabos are 300 calorii.
Toba
Portia recomandata: o felie cat 1/2 din palma (50g) + 1 felie paine
In aceasta cantitate are 150 cal.
Piftia (racitura)
Portia recomandata: un castron/bol mic cu diametru de 15 cm (ca cel de supa) + 1 felie paine
Un bol de 200g de piftie are 250 calorii.
Ardei umpluti
Portia recomandata: 1 bucata daca e mare (cat o portocala) + 1 lingura smantana + 1 felie paine
O portie “modesta” de ardei umpluti, care de multe ori este depasita la o masa, are 410 calorii: 300 calorii ardeiul, 80 calorii felia de paine si 30 calorii smantana.
PS: Indiferent ce preparate iti alegi din meniul de Craciun, tine cont de numarul de calorii necesare zilnic si incearca sa nu-l depasesti: 1800 calorii la femei si 2200 calorii la barbati.
Text: Cristina Sauciuc / editor www.foodstory.ro
Fotografiile au fost facute la Hanu' Berarilor, restaurant cu specific romanesc.
Fotograf: Teodora Maftei