Salvamarii români visează la tehnicile de salvare folosite în țările dezvoltate. Câți turiști s-au înecat sezonul acesta
Cu 12 morți de la începutul sezonului estival, un dispărut și sute de intervenții, salvamarii de pe litoral caută soluții pentru a ajunge cât mai repede la cei aflați în pericol.
Ai noștri folosesc sky jet-uri, plute și caiace, în timp ce, în alte țări, dronele caută persoanele dispărute, plutele ajung teleghidat la locul intervenției, iar colacele de salvare sunt aruncate din aparatele de zbor.
Aceste imagini au fost suprinse în vineri după-amiază, la Jupiter. Un salvamar cu un sky jet și o plută ajunge în ultimul moment la o femeie epuizată de curenții puternici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Stai acolo, veniți încoa la jet, prinde-te de placă, țineți-vă de placă, hai, prinde-te în placă. Hai, hai, ușor. Stai să îl iau și pe el. Țineți-văăă! Ține, hai, hai că vă scot, țineți-vă bine, hai, hai, toată lumea afară. Vă țineți?".
Sky jet-urile sunt folosite oriunde în lume, dar cei specializați în operațiuni de salvare folosesc tehnică la care salvamarii români doar visează.
De pildă, dronele flotoare cu acționare la distanță. Sunt trimise pe mare către victima aflată în pericol. Ajunse lângă persoana în pericol, se transformă într-o pernă de aer de care victima se agață în așteptarea echipei de salvare.
Gabriel Culea, șef serviciu salvamar Constanța: ”E clar, tot ceea ce apare nou în domeniu sunt oameni în spate care studiază pentru a ușura și pentru a scurta timpul de intervenție. Au apărut dronele. Încercăm și noi să achiziționăm, să venim cu echipamente, să poți să filmezi, să poți să analizezi, să observi mai repede".
12 turiști s-au înecat până acum, sezonul acesta, iar unul e dat dispărut
O altă tehnică utilizată în statele occidentale este aceea a plasării colacelor de salvare cu ajutorul dronelor aeriene, tehnologie care scurtează timpul de intervenție cu peste 90 la sută.
Andrei Dorașcu, salvamar: ”Ne-ar ajuta de ce nu și o dronă pe furtună sau în contextul în care sunt valuri foarte mari și nu avem vizibilitate".
Noile echipamente nu înlocuiesc însă salvamarii. Cei care vor să devină salvatori în România trebuie să aibă condiție fizică bună, să urmeze un curs specializat și să treacă de anumite probe.
Victor Fedul, instructor salvamari: ”Tehnici putem găsi oricând, cu orice mijloace să intervii, dar cel mai bine este să previi. Prima dată trebuie să prevenim".
12 oameni și-au pierdut viața de la începutul sezonului estival, iar unul este în continuare dat dispărut din Costinești.
Sursa: Pro TV
Etichete: litoral, drone, inecat, turisti, salvamari, salvare, tehnici,
Dată publicare:
12-08-2022 19:32