Salariile s-au triplat, dar numai românii din câteva zone o duc bine. În majoritatea județelor, oamenii abia se descurcă
Statisticile arată că românii câștigă tot mai bine. Salariul mediu net s-a triplat în ultimii 10 ani, iar veniturile din zone precum București, Ilfov, Cluj, Sibiu și Timiș se apropie de cele din vestul Europei.
Sunt însă și județe în care oamenii abia se descurcă.
Femeie: ”Nu locuiesc în România. Cred că în România au fost creșterile salariale mai mari decât în Belgia”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit datelor oficiale, în ultimii 10 ani, salariul mediu al românilor s-a triplat - de la aproape 1.600 de lei în 2014, la peste 5.000 de lei anul acesta. Iar un studiu realizat de profesorii de la Universitatea Babeș Bolyai arată că angajații din București, alături de cei din cinci județe aflate în Ardeal și Banat, câștigă cei mai mulți bani. Clujul, Sibiul și Timișul au avut și cel mai rapid ritm de creștere a salariilor peste medie.
Radu Ciobanu, profesor de finanțe: ”Este clar că oportunitățile joburilor diferă de la un județ la altul, în marile centre universitare, în orașele mari ale României sunt mult mai multe societăți multinaționale care își permit să ofere anumite salarii mai mari. Joburile din IT, din industria de telecomunicații și chiar și joburile din zona medicinei, mai ales că vorbim despre o dezvoltare a medicinei private în România și chiar și aceste joburi trag media în sus”.
1,8 milioane de români, din totalul de 5,5 milioane de angajați, primesc salariul minim
Femeie: ”Creșterea salarială poate să fie de 2,5 sau 5% să zicem, dacă nu schimbi jobul, ori cheltuielile tale cresc cu 13,5 %, să luăm exemplul anului trecut, deci sunt cu mult sub”.
Angajați din 36 de județe câștigă sub media națională. Grav e că sunt și zone uitate, unde nu s-au făcut investiții, iar oamenii nu își găsesc locuri de muncă bine plătite.
Prof. univ. dr. Levente Szasz, prorector UBB Cluj, Facultatea de Științe Economice: ”Vedem că în România aceste inegalități economice sunt printre cele mai mari din UE. Trebuie să încurajăm și să realizăm investiții cât mai însemnate în acele zone care sunt mai defavorizate. Și aici vorbim despre investiții în infrastructură, tehnologie, în educație. De asemenea, încurajarea antreprenoriatului românesc pentru a crește activitatea economică”.
Conform statisticilor oficiale, în România sunt aproximativ 5,5 milioane de angajați. 1,8 milioane câștigă în acte doar salariul minim.