Meseria bănoasă care este la mare căutare în România. Nimeni nu primește mai puțin de 1.000 de euro net
Chiar dacă dau salarii și de câteva mii de euro, fermierii români nu găsesc suficienți tractoriști care să lucreze pământul. Criza s-a acutizat, după ce mulți au ieșit la pensie și nu au avut ucenici.
Confruntați cu această situație, unii agricultori au început să se îndrepte spre utilaje care se descurcă singure. Samson Popescu lucrează, în Timiș, 300 de hectare de pământ. Are doi tractoriști și - acum - în perioada de recoltat îi mai trebuie unul.
Samson Popescu, fermier: „Apelez în general la foști profesioniști, care sunt la pensie.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Laurențiu Baciu, fermier: „Cel mai mic salariu trece cu mult peste 1.000 de euro în mână. Care au lucrările cele mai complicate ajung undeva la 2.000 de euro.”
Chiar și cu astfel de salarii fermierii nu găsesc oameni dispuși să muncească. În aceste condiții au început să apeleze la tractoarele autonome.
Acestea scanează terenul și apoi ară, mărunțesc pământul sau însămânțează fără să fie manevrate de om. Investiția este de 300.000 de euro.
Alexander Degianski, fermier: „În zonele unde există problema forței de muncă, acest tractor poate să suplinească nevoile de personal.”
Potrivit unei companii de cercetare de piață, în România ar fi nevoie de cel puțin o mie de persoane calificate care să lucreze în agricultură.
Nicolaie Apopi, fermier: „Avem o nevoie de un personal mult mai calificat deoarece în ziua de astăzi nu se mai poate lucra cu utilajele care se lucra acum 30 de ani.”
Ca să rezolve criza de specialiști în agricultură, Ministerul Educației a aprobat anul acesta creșterea numărului de locuri în Universitățile de Științe ale Vieții.
Gerard Jităreanu, rector USV Iași: „Avem cu 50 de locuri mai multe față de anul precedent pentru că absolvenții sunt ceruți pe piața muncii. Este nevoie de sânge proaspăt”.
În România sunt cultivate anual 10 milioane de hectare.