Românii cuprinși de euforia salariilor mărite au cheltuit mai mult față de anul trecut. Ce spun economiștii
Pentru că multe salarii au crescut, iar creșterea prețurilor s-a mai temperat, românii au cheltuit la începutul acestui an mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit datelor oficiale consumul și-a continuat ritmul de creștere în primele cinci luni ale anului și este mai mare cu 8 la sută față de aceeași perioadă a lui 2023.
Și de data aceasta avansul a fost dat de comerțul cu bunuri nealimentare și carburanți.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Cu lista de cumpărături de acasă, românii pleacă din magazine cu coșurile pline.
Așa se explică și creșterea timidă de doar 3,5 la sută a consumului de produse alimentare. Mai bine au mers vânzările de carburanți, semn că oamenii au călătorit mai mult în primele luni ale anului, însă avansul de peste 13% s-a înregistrat la produsele nealimentare.
Radu Ciobanu, Profesor de Economie: ”În zona de produse nealimentare, aici găsim locuințe. Aici a crescut consumul pentru că avem o relaxare a dobânzilor în piață dată din partea băncilor. De multe ori România apelează la împrumuturi pentru realizarea acestor investiții – poate și renovarea unei locuințe, renovarea unei case, cumpărarea de materiale de construcții, toate acestea au crescut pe seama relaxării și condițiilor de finanțare din spate”.
În același timp și creșterea veniturilor a încurajat consumul. Forţaţi de creșterile repetate ale salariului minim, managerii companiilor au mărit lefurile pentru majoritatea angajaților.
Câștigul salarial mediu net este de 5200 de lei, în creștere cu 650 de lei față de anul trecut.
Laurian Lungu, Economist KPMG: ”Avem aceste creșteri de salarii și pe termen foarte scurt crează această senzaţie de euforie, observ că puterea de cumpărare se menține și acesta este un lucru pozitiv, dar aceste lucruri le decontăm la nivel macro – unde dezechilbrele se accentueză”.
Practic, multe sectoare de activitate au avut o performanță negativă în prima parte a anului, iar creșterea economică a fost slabă, încurajată în mare parte de consum și nu de investiții sau industrie.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romani, crestere, consum, economisti,
Dată publicare:
05-07-2024 21:14