Romanii, premiati la Geneva pentru painea FARA gluten. Procedeul nemaiintalnit care o face mai sanatoasa si hranitoare
O inventie premiata cu argint la Salonul International de la Geneva ar putea sa schimbe total gustul romanilor in materie de paine.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati a prezentat un procedeu nemaiintalnit pana acum, de obtinere a aluatului din faina de secara. Rezultatul: o paine fara gluten, foarte sanatoasa.
Cea mai importanta realizare a cercetatorilor de la Galati consta in faptul ca timpul de obtinere a aluatului uscat, care este de obicei de 20 pana la 24 de ore, este redus la jumatate. Praful rezultat este amestecat cu faina de secara pentru a face, mai apoi, paine si produse de panificatie fara gluten.
Alegeri 2024
08:06
Noapte albă pentru președinții secțiilor de votare. Sacii cu voturi au început să ajungă la birourile electorale după ora 1
08:00
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
07:58
Ce se întâmplă cu marii învinși ai alegerilor prezidențiale. Geoană se retrage, Ciucă este așteptat să își dea demisia
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
"Aceasta faina este aglutenica, evita, in fapt, toti consumatorii sensibili la acest compus proteic", a explicat prof. dr. Petru Alexe, decanul Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati.
Specialistii de la facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, care au obtinut si un brevet pentru aceasta inventie, sunt acum pregatiti sa vanda secretele procedeului reprezentantilor companiilor de panificatie.
"Noi am incheiat un acord de parteneriat cu o societate care se ocupa cu promovarea inventiilor si de la care avem asteptari", a dezvaluit coordonatoarea proiectului.
Marele avantaj al acestui sistem este ca procentul de fibre din faina nu se micsoreazaiar painea este mai hranitoare si mai sanatoasa.
"Exista o cultura a consumatorului, as putea spune, in tarile nordice, se consuma in mod curent paine de secara, care este obtinuta prin aceasta tehnologie speciala, ce presupune utilizarea aluatului acid. Painea astfel obtinuta prezinta o serie de avantaje pentru sanatatea consumatorului" a explicat conf. dr. Iuliana Aprodu, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati:
In plus, spun cercetatorii, produsul isi pastreaza prospetimea pe o durata mai indelungata. Industria painii este una dintre cele mai profitabile din Romania, cu incasari de cel putin 10 milioane de lei pe zi.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, paine, inventie, gluten, Salonul International de la Geneva,
Dată publicare:
10-04-2014 13:35