Romanii, premiati la Geneva pentru painea FARA gluten. Procedeul nemaiintalnit care o face mai sanatoasa si hranitoare

×
Codul embed a fost copiat

O inventie premiata cu argint la Salonul International de la Geneva ar putea sa schimbe total gustul romanilor in materie de paine.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati a prezentat un procedeu nemaiintalnit pana acum, de obtinere a aluatului din faina de secara. Rezultatul: o paine fara gluten, foarte sanatoasa.

Cea mai importanta realizare a cercetatorilor de la Galati consta in faptul ca timpul de obtinere a aluatului uscat, care este de obicei de 20 pana la 24 de ore, este redus la jumatate. Praful rezultat este amestecat cu faina de secara pentru a face, mai apoi, paine si produse de panificatie fara gluten.

"Aceasta faina este aglutenica, evita, in fapt, toti consumatorii sensibili la acest compus proteic", a explicat prof. dr. Petru Alexe, decanul Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati.

Citește și
paine
Cat cartof este in painea cu cartofi. Singurul aditiv care are voie pe rafturile cu produse de panificatie

Specialistii de la facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, care au obtinut si un brevet pentru aceasta inventie, sunt acum pregatiti sa vanda secretele procedeului reprezentantilor companiilor de panificatie.

"Noi am incheiat un acord de parteneriat cu o societate care se ocupa cu promovarea inventiilor si de la care avem asteptari", a dezvaluit coordonatoarea proiectului.

Marele avantaj al acestui sistem este ca procentul de fibre din faina nu se micsoreazaiar painea este mai hranitoare si mai sanatoasa.

"Exista o cultura a consumatorului, as putea spune, in tarile nordice, se consuma in mod curent paine de secara, care este obtinuta prin aceasta tehnologie speciala, ce presupune utilizarea aluatului acid. Painea astfel obtinuta prezinta o serie de avantaje pentru sanatatea consumatorului" a explicat conf. dr. Iuliana Aprodu, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati:

In plus, spun cercetatorii, produsul isi pastreaza prospetimea pe o durata mai indelungata. Industria painii este una dintre cele mai profitabile din Romania, cu incasari de cel putin 10 milioane de lei pe zi.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
Citește și...
Cat sunt dispusi sa plateasca romanii in plus pentru o paine cu miros si gust ca in bistrourile pariziene
Cat sunt dispusi sa plateasca romanii in plus pentru o paine cu miros si gust ca in bistrourile pariziene

Pentru o astfel de paineunii romani platesc de patru ori mai mult fata de o franzela de fabrica.

Cat cartof este in painea cu cartofi. Singurul aditiv care are voie pe rafturile cu produse de panificatie
Cat cartof este in painea cu cartofi. Singurul aditiv care are voie pe rafturile cu produse de panificatie

Nici nu s-a promulgat bine legea cu privire la interzicerea colorantilor in paine, ca surprizele au si inceput sa apara.

Recomandări
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, 5 ianuarie, că din punctul lui de vedere candidatura sa la viitoarele alegeri prezidențiale este suspendată.  

Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână
Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână

Aproape 450 de șoferi din întreaga țară au rămas sâmbătă fără permisul de conducere. Cei mai mulți, peste 200, au circulat cu viteză peste limita legală.

Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor
Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor

Cazurile de gripă și viroze respiratorii la copii sunt tot mai multe în fiecare săptămână. În spitalele de pediatrie cu greu se mai găsesc locuri pentru pacienți, iar medicii se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor.