Cat sunt dispusi sa plateasca romanii in plus pentru o paine cu miros si gust ca in bistrourile pariziene
Pentru o astfel de paineunii romani platesc de patru ori mai mult fata de o franzela de fabrica.
Ei sunt clientii tot mai numerosi ai brutariilor artizanale - o afacere in plin avant, mai ales in tara in care painea sta obligatoriu in centrul mesei.
In Bucuresti, avem deja 8 lanturi premium, care au impreuna peste 50 de magazine. Toate folosesc retete create de maestri sositi din strainatate.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Echivalentul unei franzele albe de fabrica de 300 de grame costa, in brutariile artizanale, in jur de 4 lei. Cea mai scumpa paine, de o jumatate de kg, costa 12 lei. Dar se face doar din faina importata din Franta, asa cum in produsele de patiserie se foloseste doar unt frantuzesc. In schimb, clientii care savureaza totul in atmosfera calda de bistro primesc din partea casei apa infuzata cu fructe si menta.
Micile brutarii si-au extins in timp si latura de bistro. Servesc, la 5-6 mese, cafele si ceaiuri, senvisuri, tartine si feluri rapide. Recent au aparut si meniuri cu desert inclus, la 20-15 de lei.
Retetele implementate pret de cateva luni de maestri straini sunt la fel ca cele intalnite in Paris, Roma, Viena si Londra.
Doar in Bucuresti sunt in prezent 8 lanturi de brutarii artizanale, in plina extindere. Investitia, pentru un singur magazin, este intre 80 si 200.000 de euro si e amortizata - in functie de talentul brutarilor - in 2-3 ani.