Romanii nu vor femei independente, frumoase si educate, ci bune gospodine. Un studiu dezvaluie profilul partenerului ideal
Romanii au cea mai mare incredere in familie, dar cand vine vorba despre casatorie, lucrurile nu mai stau ca in anii trecuti. Majoritatea cuplurilor decid sa faca acest pas abia cand apare un copil, spun psihologii.
Un sondaj recent dezvaluie faptul ca emanciparea sociala in randul romanilor este din ce in ce mai prezenta in deciziile de zi cu zi, iar sociologii spun ca este un semn de modernitate.
Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie a rugat peste o mie de romani, majoritatea familisti, sa contureze profilul unei femei. Cei mai multi au zis ca trebuie sa fie o mama buna, o sotie buna, sa aiba grija de familie, sa faca treburile casei si abia la urma, la capitolul si altele, au fost lasate abilitatile de socializare sau educatia. Ca sa nu mai vorbim ca independenta si frumusetea nu prea conteaza, macar din punct de vedere declarativ.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cum arata barbatul ideal in ochii romanilor? Neaparat, sa fie un tata bun, grijuliu si abia dupa aceea un sot cum trebuie. Sa aiba de lucru si sa fie educat si sociabil. Si aici, pe locurile din urma sunt mentionate pasiunile, frumusetea sau capacitatea de a indeplini dorintele partenerelor.
Gelu Duminica, sociolog: "Familia se emancipeaza, casatoria nu mai e vazuta ca o instututie fara de care nu se poate trai. Este o dovada de modernitae, nu e nimic gresit in asta."
Cu toate astea, poligamia nu este sub nicio forma acceptata. 94% cred ca e RAU ca un barbat sa aiba mai multe sotii in acelasi timp, iar si mai multi 96% - cred ca e rau ca o femeie sa aiba mai multi soti în acelasi timp.
Impartasim cu partenerul valorile sociale, cele morale, dar nu si orientarea politica. De regula parerile sunt cam 50-50, arata studiul.
Insa cand vine vorba de valorile transmise copiilor, aici e unanimitate: harnicia, pe primul loc, responsabilitatea si toleranta si respectul pe locul al treilea, cu 65% din raspunsuri. Se pare ca pentru tot mai multi conteaza ca urmasii lor sa fie independenti, sa economiseasca in viata, ori sa isi foloseasca imaginatia - acestea sunt cifre in urcare fata de anii 2000. Dar altruismul, capacitatea de a da si de a-i ajuta pe ceilalti dezinteresat, aproape ca nu exista.
Cifrele fac parte din World Value Survey - un studiu facut la nivel mondial din 4 in 4 ani.