48% dintre romanii din mediul urban au un animal de companie. Ura dintre pisici si caini devine tot mai mult un mit
Un studiu realizat in randul romanilor arata ca jumatate dintre oraseni isi impart casa cu un animal de companie. Dupa o zi de munca stresanta, oamenii spun ca se detaseaza mai usor de probleme daca ii asteapta in prag un caine sau o pisica.
In plus, copiii cresc mai prietenosi si mai responsabili, atunci cand in casa exista si un animal de companie, spun psihologii.
48 la suta dintre romanii din mediul urban, detin animale de companie, arata un studiu iSense Solutions. 65% dintre ei au in grija caini, iar 52% cresc pisici. Conform aceluiasi studiu, orasenilor le place si cantecul pasarilor, asa s-ar explica de ce 11 la suta dintre ei tin in casa pasari, in special papagali. De asemenea, 10 la suta dintre romani au un acvariu. Iar parintii care vor sa le faca pe plac copiilor le-au cumparat iepuri. Se spune ca pisicile si cainii nu se inteleg, dar 19 la suta dintre romani demonstreaza ca acest lucru este doar un mit. In casele lor traiesc in armonie si caini si pisici.
In aceasta locuinta, de pilda, convietuiesc in veselie doi caini cuminti si doua pisici nazdravane. Chiar daca matele se considera stapanele casei, ii tolereaza si pe catei, ba chiar fac echipa buna cu ei la nazbatii.
"Pisicile fura. Colaboreaza foarte bine, aia mica, Bonita, fura de pe masa si le da si lor. Se duce, pescuieste bucata de carne si o da jos, cainilor. Iar ei profita, abia asteapta cand o vad cocotata pe undeva sa vada ce da jos", spune Anca Moscu medic veterinar.
Dealtfel, internetul e plin de filmulete in care animale diferite traiesc in armonie. Cat e ziua de lunga se joaca sau dorm impreuna.
Poate si mai prietenosi, dar mai ales protectori sunt cainii care traiesc in familii cu copii. Isi ofera dragostea neconditionat, iar parintii se distreaza cand patrupedele trag copiii de haine, in joaca ... Si invers.
"Cred ca e instinctuala povestea, orice animal protejeaza puii, chiar si ai altei specii”, crede Anca Moscu medic veterinar.
Anastasia are un an si se intelege de minune cu cainele si pisica, alaturi de care creste. Cainele, care poate fi comparat cu un urs,este bland si grijuliu in prezenta fetitei.
Dar nu este de ajuns sa le oferim iubire necuvantatoarelor. Proprietarii de animale merg, in medie, de 6 ori pe an la cabinetul veterinar. Principalele vizite sunt legate de vaccinare (58%), deparazitari interne si externe (44%), controale de rutina (37%), medicamente (29%) si cosmetica (18%).
Studiul a fost realizat in mediul urban, in luna decembrie a anului trecut.