Tot mai putini tineri sunt dispusi sa continue afacerile familiei. Cativa insa au extins cu succes mostenirea de la parinti
Potrivit unui studiu la nivel global doar unul din cinci tineri ai caror parinti au o afacere de familie este deschis la posibilitatea de a o prelua in viitor.
Dorinta creste dupa cativa ani in care acestia au lucrat in alte domenii si au capatat experienta. In clasament fetele sunt mai putin dispuse sa calce pe urmele parintilor, fata de baieti.
Studiul, realizat de Erst&Young si Universitatea Saint Gallen arata ca, imediat dupa absolvire, tinerii se vad mai degraba lucrand in cadrul unei firme multinationale.
Dar, dupa cativa ani, unul din cinci se gandeste sa aduca un profit si mai mare afacerii familiei si, de regula, se integreaza in companie.
David are 25 ani, si conduce la Timisoara, impreuna cu parintii, sotia si cumnata lui, o afacere cu cofetarii inceputa in anii 90 de bunicii lui cu o brutarie.
David Alb, manager: "Noi am preluat afacerea prin rebranding undeva in 2014. De la ei am luat partea traditionala, partea buna de a face paine, dar am adus o diferenta foarte mare de energie, mentalitate si de forta, dar fiecare generatie vine cu plusurile ei. Am inceput de la o echipa mica, 10 persoane, si acum avem peste 50 de persoane angajate."
Nu a fost deloc usor, spun tinerii, insa rezultatul ii multumeste si le da forta sa se dezvolte si mai mult. Acum fac livrari si in alte zone ale tarii.
Gabriela Alb, manager: "Noi am spus ca afacerea asta e copilul nostru pe care il crestem impreuna. E o responsabilitate mare, dar e si frumos si ne mandrim cu faptul ca lumea are incredere in noi."
Un alt tanar din judet se bazeaza pe experienta tatalui in apicultura. A invatat meserie de la el si si-a promovat afacerea pe internet. Acum are numerosi clienti, iar in cateva luni si-a propus sa exporte miere in strainatate.
Dan Necsa apicultor: "Ne dorim foarte mult sa ne deschidem spre piata europeana dar si cea din America, Canada, in momentul de fata suntem in negocieri cu mai multe parti din afara. despre miere si cum se produce mierea am baza il el (il bate pe umar pe tata) de la el le fur, dar ca si parte de marketing astea vin eu deja cu experienta avand si lucrand de cativa ani in domeniu."
Trandafir Necsa apicultor: "L-am invatat si il invat mai departe, il vad pe el mai departe ca sa duca stupina."
Si la Bistrita tinerii care vor sa duca mai departe afacerile de familie vor fi consiliati de reprezentantii Camerei de Comert, care au apelat la specialisti in management din diferite domenii. Cursurile vor dura una an si vor incepe de la 1 februarie.