Dupa criza, romanii nu mai cred in banci. Masurile prin care bancherii incearca sa-si recucereasca clientii
Increderea romanilor in banci este mult mai mica decat a vecinilor din Europa centrala si de Est, arata un studiu al bancii centrale din Austria.
Insa scaderea increderii in bancheri s-a simtit pe tot continentul, asa ca Uniunea Europeana a lansat reglementari menite sa limiteze abuzurile bancilor. Directiva creditelor ipotecare, care va fi curand aplicata si la noi, va face mai dificila executarea silita, iar recuperatorii nu vor mai avea voie sa sperie familia datornicilor, sau sa ii hartuiasca cu telefoane in timpul noptii.
Peste 1000 de romani au fost intrebati cata incredere au in banci. Raspunsul a fost pe o scala de la 1 la 5, unde 1 inseamna NU am incredere deloc, si 5 - am incredere completa. Iata rezultatele: In 2008-2009 aveam incredere in banca cam cat in Guvern, adica foarte multa. Era perioada in care se dadeau inca imprumuturi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 2010 era binisor, dar iata in 2012, a scazut la jumatate. Atunci au fost luate cateva masuri de catre cei de la BNR, bancile au inteles si ele ca trebuie sa fie mai atente si au urmat doi ani de usoara crestere. In 2014 increderea era undeva la 8,5%, la jumatate din procentul pe 2009, dar in urcare. Iar acest studiu se opreste aici. Nu se vede inca anul 2015, cand bancile au recuperat mult prin masuri de conversie, ori refinantari si dobanzi mai mici - de asemenea indatorarea a fost mult mai atent monitorizata.
Cercetarea bancii austriece ne arata ca dezvoltarea statului are mult de a face cu increderea oamenilor in sistemul bancar. Sa ne uitam la cehi - 20% incredere, Polonezii aproape 18%. Sunt tari unde nu prea s-au dat credite in valuta. In schimb croatii dar vecinii unguri, care au luat multe credite in valuta si mai ales in franci elvetieni, nu sunt prea departe de noi la acest capitol. Doar bulgarii au o parere mai proasta decat noi.
Acum autoritatile pregatesc o noua reglementare prin care se va ajunge mai greu la executarea silita a creditelor cu ipoteca.
Bogdan Pandelica, presedinte ANPC: "Consumatorul are dreptul sa vanda imobilul inainte ca banca sa-i puna titlu executoriu pe imobil si da posibilitatea ca in termen de 6 luni de zile el sa isi poata vinde imobilul"
Andreea Opritescu, avocat: "Contractul de credit nu o sa mai fie efectiv titlu executoriu, bancile vor fi nevoite sa mearga in instanta. Se va ajunge la posibilitatea imprumutatilor de a se apare in prima faza, acea a incuviintarii executarii silite impotriva bancii."
In plus, daca creditul este vandut catre firme de recuperare a datoriilor, acestea nu vor mai putea hartui clientii. Ele nu vor putea percepe dobanzi si comisioane, sa caute datornicul la locul lui de munca dar nici sa intre in contact rudele, vecinii sau prietenii lui. Va fi interzis sa lipeasca somatii pe usa sau sa il sune dupa 8 seara, metode des folosite pana acum.
Andreea Opritescu, avocat: "Avem si printre clientii nostri persoane care au probleme de sanatate si au ajuns la probleme de sanatate psihice si chiar mai grave decat atat tocmai din cauza acestor abuzuri ale recuperatorilor."
Proiectul trebuie sa intre in vigoare pana pe 21 martie, data limita pentru transpunerea Directivei europene in legislatia romaneasca.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, studiu, banci, criza, datorii, incredere, finante, datornici, reconversie, recuperatori,
Dată publicare:
22-01-2016 18:20