Romanii mai au trei luni la dispozitie pentru sterilizarea cainilor. Ce risca in caz contrariu si cat costa operatia

Dată publicare: 16-10-2014 19:03
Dată actualizare: 19-10-2014 06:55


Daca aveti un caine fara pedigree si nu l-ati strerilizat inca, acum e momentul. Cabinetele veterinare se intrec in oferte, iar in Bucuresti exista si varianta operatiei gratuite printr-un program al Primariei.

De la 1 ianuarie intra in vigoare legea prin care cei care nu si-au castrat si inregistrat oficial cainii risca o amenda de 5000 lei. Nu scapa de obligatie nici stapanii metisilor, adica a cainilor care par de rasa, dar nu au acte care sa ateste acest lucru.

Un cabinet ofera reduceri la sterilizarea si microciparea cainilor. In loc de 350 de lei, cat ar costa procedurile separat, clientii platesc 280 de lei.

"Daca animalul il microcipeaza si il si vaccineaza se face o reducere de 10-20%. Daca sunt mai multi catei, reducerea este mai mare", spune medicul veterinar Ciprian Dragomir.

Si in Cluj stapanii responsabili se grabesc sa-si castreze patrupedele, iar unele cabinete veterinare vin cu gratuitati.

"Analize preoperatorii gratis sau tratamente post operatorii gratis", spune medicul veterinar Sergiu Iancu.

In medie, o sterilizare si un microcip costa intre 250 si 350 de lei - pentru cainii de talie mica. La cei de talie medie, pretul serviciilor poate sa ajunga pana la 400 de lei. Iar la cainii de talie mare deja vorbim de 600 de lei.

In Bucuresti, conform unei hotarari de consiliu, exista 22 de cabinete veterinare, unde, pana in august 2015, castrarea si microciparea sunt gratuite. Dar inscrierea in registrul cainilor fara stapan costa circa 50 de lei. Iar legea spune clar:

"Persoanele fizice sau juridice, asociatiile si fundatiile pentru protectia animalelor, care detin caini de rasa comuna sau metis au obligatia sa ii sterilizeze pana cel tarziu la data de 1 ianuarie 2015".

Singurele exceptii sunt in cazul cainilor utilitari, de vanatoare, al celor cu pedigree sau in cazul cainilor care au boli cronice si nu ar suporta interventia chiurgicala. Nelamurita e doar varsta de la care cainii trebuie supusi acestei proceduri.

Legea spune ca, dupa 3 luni, toti cainii ar trebui sterilizati. Lucru absurd, spun medicii veterinari, fiindca asta difera in functie de rasa. Legea mai spune ca, indiferent de rasa, cainilor li se va implanta si un microcip. Fiecare animal va avea astfel un numar unic, care introdus in baza de date a ANSVSA va dezvalui datele cainelui, de la istoricul medical pana la adresa stapanului.

Cei care nu respecta legea risca amenzi intre 2000 si 5.000 de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO