Românii încep să prindă gustul preparatelor fine franțuzești

×
Codul embed a fost copiat

Preparatele franţuzeşti pătrund încet-încet şi în meniurile restaurantelor noastre.

Chiar dacă românii preferă porţiile mari, unii şi-au deschis apetitul şi pentru mâncărurile fine din Franţa. Foie gras cu dulceaţă, piept de raţă, şi celebrul ghiveci numit "ratatouille" sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care 9 chefi români, aleşi de ambasada Franţei, le vor pregăti miercuri când peste 3.000 de restaurante, din 150 de ţări, vor găti franţuzeşte.

Supă de ceapă, scoici saint jacques, viţel de lapte gătit în stil franţuzesc, bruscheţe cu unt şi trufe. Sunt doar câteva dintre preparatele care şi-au făcut loc în meniurile din restaurantele noastre. Dar cel mai căutat este celebrul foie gras.

Bucătar francez: "Avem brioşe făcute de casă, dulceaţă de ceapă cu vin roşu, piure de sfeclă, ficat de raţă confiat cu portocale. Ficatul e foarte gras, trebuie să avem gustul mai lejer. Noi gătim aproape 12-16 min la cuptor la 120-130 de grade şi rămâne rose înăuntru. E şi mai bun la gust."

Apărută la începutul secolului XX , sub denumirea "steak a l'Americaine" - şi-a câştigat popularitatea în restaurantele franţuzeşti şi vita tartar.

Citește și
sarmale
Reţetele de sarmale dezbină românii. În Moldova sunt minuscule, în Ardeal uriaşe şi cu stafide

Cosmin Nicolae: "Beef tartar. Carne de vită, tocată la cuţit, cu castraveţi muraţi, ceapă roşie, sos picant, sos tabasco. Se serveşte cu cartofi cu trufe şi parmezan."

Bucătarii romani, şcoliţi în Franţa, au adaptat ingredientele autohtone în reţetele din Paris.

Dumitru: "O tocăniţă de legume pe româneşte, ratatouille în franceză, uşor acidulat, transformat într-un starter, servit pe o felie de secară la grătar. Brânză de capră, tot pe zona Franţei. Am adus un aport românesc, am făcut un sos pesto de leurdă."

Românii au început să prindă gustul preparatelor franţuzeşti mai ales în ultimii ani - asta şi datorită primelor sezoane din Masterchef. În timp ce francezii preferă delicatese puţine şi frumos aranjate în farfurie, nouă ne plac porţiile mari şi mâncarea gătită mult.

Samuel, bucătar francez: "Eu sunt aici de zece ani, s-a schimbat mult România la mâncare, e mult mai bun. Când am venit toată lumea comanda muşchi de vită bine făcut, bine făcut şi mă gândeam ... ce s-a întâmplat?

Reporter: "Ce s-a întâmplat între timp?"

Samuel: "Toată lumea s-a deschis mai mult şi oamenii sunt curioşi, asta e foarte important."

Până să ajungem însă la rafinamentul francezilor mai avem mult. Asta şi pentru că nu avem şcoli de bucătari de elită.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ce scrie presa din Spania despre Ianis Hagi după primul meci ca titular la Alaves
FOTO Ce scrie presa din Spania despre Ianis Hagi după primul meci ca titular la Alaves
Citește și...
Afacerea de succes deschisă de un coreean la noi în țară. ”România este foarte bine”
Afacerea de succes deschisă de un coreean la noi în țară. ”România este foarte bine”

Pământul roditor, vremea blândă, dar şi interesul românilor pentru bucătăriile exotice au atras aici tot mai mulţi asiatici.

Reţetele de sarmale dezbină românii. În Moldova sunt minuscule, în Ardeal uriaşe şi cu stafide
Reţetele de sarmale dezbină românii. În Moldova sunt minuscule, în Ardeal uriaşe şi cu stafide

Curând, România întreagă va prinde un miros ameţitor de sarmale! Sunt zeci de reţete şi mii de secrete, dar şi rivalităţi savuroase între regiunile ţării, care se lămuresc paşnic doar în farfurie.

Recomandări
Putin riscă o nouă inculpare. Rusia ar putea fi acuzată că a provocat intenționat foamete în Ucraina după invazie
Putin riscă o nouă inculpare. Rusia ar putea fi acuzată că a provocat intenționat foamete în Ucraina după invazie

Avocaţii specializaţi în drepturile omului care colaborează cu procurorul general al Ucrainei pregătesc un dosar pentru crime de război în care acuză Rusia că a provocat în mod deliberat foamete în timpul conflictului armat, scrie News.ro.

Lovitură pentru Austria! Italia o cheamă în judecată la CJUE, cu acuzații similare celor ale României
Lovitură pentru Austria! Italia o cheamă în judecată la CJUE, cu acuzații similare celor ale României

Guvernul italian va da în judecată Austria, la Curtea Europeană de Justiţie, la doar câteva zile după ce premierul Marcel Ciolacu a spus același lucru, din cauza refuzului repetat de primire a României în spațiul Schengen.

Explozie la un apartament de la parterul unui bloc din Sibiu. Zeci de locatari evacuați. Două persoane au murit | FOTO
Explozie la un apartament de la parterul unui bloc din Sibiu. Zeci de locatari evacuați. Două persoane au murit | FOTO

O explozie s-a produs duminică dimineaţă într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sibiu, zeci de persoane fiind evacuate.