Românii încep să prindă gustul preparatelor fine franțuzești

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 19 Martie 2018 20:03
Categorie: Social

Preparatele franţuzeşti pătrund încet-încet şi în meniurile restaurantelor noastre.

Chiar dacă românii preferă porţiile mari, unii şi-au deschis apetitul şi pentru mâncărurile fine din Franţa. Foie gras cu dulceaţă, piept de raţă, şi celebrul ghiveci numit "ratatouille" sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care 9 chefi români, aleşi de ambasada Franţei, le vor pregăti miercuri când peste 3.000 de restaurante, din 150 de ţări, vor găti franţuzeşte.

Supă de ceapă, scoici saint jacques, viţel de lapte gătit în stil franţuzesc, bruscheţe cu unt şi trufe. Sunt doar câteva dintre preparatele care şi-au făcut loc în meniurile din restaurantele noastre. Dar cel mai căutat este celebrul foie gras.

Bucătar francez: "Avem brioşe făcute de casă, dulceaţă de ceapă cu vin roşu, piure de sfeclă, ficat de raţă confiat cu portocale. Ficatul e foarte gras, trebuie să avem gustul mai lejer. Noi gătim aproape 12-16 min la cuptor la 120-130 de grade şi rămâne rose înăuntru. E şi mai bun la gust."

Apărută la începutul secolului XX , sub denumirea "steak a l'Americaine" - şi-a câştigat popularitatea în restaurantele franţuzeşti şi vita tartar.

Cosmin Nicolae: "Beef tartar. Carne de vită, tocată la cuţit, cu castraveţi muraţi, ceapă roşie, sos picant, sos tabasco. Se serveşte cu cartofi cu trufe şi parmezan."

Bucătarii romani, şcoliţi în Franţa, au adaptat ingredientele autohtone în reţetele din Paris.

Dumitru: "O tocăniţă de legume pe româneşte, ratatouille în franceză, uşor acidulat, transformat într-un starter, servit pe o felie de secară la grătar. Brânză de capră, tot pe zona Franţei. Am adus un aport românesc, am făcut un sos pesto de leurdă."

Românii au început să prindă gustul preparatelor franţuzeşti mai ales în ultimii ani - asta şi datorită primelor sezoane din Masterchef. În timp ce francezii preferă delicatese puţine şi frumos aranjate în farfurie, nouă ne plac porţiile mari şi mâncarea gătită mult.

Samuel, bucătar francez: "Eu sunt aici de zece ani, s-a schimbat mult România la mâncare, e mult mai bun. Când am venit toată lumea comanda muşchi de vită bine făcut, bine făcut şi mă gândeam ... ce s-a întâmplat?

Reporter: "Ce s-a întâmplat între timp?"

Samuel: "Toată lumea s-a deschis mai mult şi oamenii sunt curioşi, asta e foarte important."

Până să ajungem însă la rafinamentul francezilor mai avem mult. Asta şi pentru că nu avem şcoli de bucătari de elită.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Afacerea de succes deschisă de un coreean la noi în țară. ”România este foarte bine”
Afacerea de succes deschisă de un coreean la noi în țară. ”România este foarte bine”
VIDEO PROTVPLUS.RO
scoala
Incident grav la un liceu. Doi elevi au cumpărat și consumat droguri în curtea instituției
O nouă casă "Magic Home" deschisă la Iași. Povestea pensionarei care o administrează
4 din 5 români hărțuiți la serviciu ascund prin ce trec. ”Le-a fost jenă să spună”
Jaf ca-n filme într-o comună. Cum au furat, doi hoți, peste 100.000 de lei în câteva minute
Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, va continua să protesteze în Piaţa Victoriei
SONDAJ: 44% dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă
poluare, spatii verzi, Bucuresti, conferinta
Bucuresti, unul din cele mai poluate orase ale Europei, are nevoie de spatii verzi ca sa respire
Bătrâni ţinuţi în mizerie, într-un azil din Timişoara. Cât plăteau pentru cazare
Vești rele pentru elevi. Anul școlar 2019-2020 începe mai devreme și dispare o vacanță
Servicii stomatologice gratuite pentru persoane asistate social. Medicii fac voluntariat
Localnicii din Delta Dunării au dat foc la stuf, intenționat. Risc ridicat de incendii
Poliția, la o clinică medicală de înfrumusețare. Ce nereguli au descoperit autoritățile