Românii încep să prindă gustul preparatelor fine franțuzești

×
Codul embed a fost copiat

Preparatele franţuzeşti pătrund încet-încet şi în meniurile restaurantelor noastre.

Chiar dacă românii preferă porţiile mari, unii şi-au deschis apetitul şi pentru mâncărurile fine din Franţa. Foie gras cu dulceaţă, piept de raţă, şi celebrul ghiveci numit "ratatouille" sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care 9 chefi români, aleşi de ambasada Franţei, le vor pregăti miercuri când peste 3.000 de restaurante, din 150 de ţări, vor găti franţuzeşte.

Supă de ceapă, scoici saint jacques, viţel de lapte gătit în stil franţuzesc, bruscheţe cu unt şi trufe. Sunt doar câteva dintre preparatele care şi-au făcut loc în meniurile din restaurantele noastre. Dar cel mai căutat este celebrul foie gras.

Bucătar francez: "Avem brioşe făcute de casă, dulceaţă de ceapă cu vin roşu, piure de sfeclă, ficat de raţă confiat cu portocale. Ficatul e foarte gras, trebuie să avem gustul mai lejer. Noi gătim aproape 12-16 min la cuptor la 120-130 de grade şi rămâne rose înăuntru. E şi mai bun la gust."

Apărută la începutul secolului XX , sub denumirea "steak a l'Americaine" - şi-a câştigat popularitatea în restaurantele franţuzeşti şi vita tartar.

Citește și
sarmale
Reţetele de sarmale dezbină românii. În Moldova sunt minuscule, în Ardeal uriaşe şi cu stafide

Cosmin Nicolae: "Beef tartar. Carne de vită, tocată la cuţit, cu castraveţi muraţi, ceapă roşie, sos picant, sos tabasco. Se serveşte cu cartofi cu trufe şi parmezan."

Bucătarii romani, şcoliţi în Franţa, au adaptat ingredientele autohtone în reţetele din Paris.

Dumitru: "O tocăniţă de legume pe româneşte, ratatouille în franceză, uşor acidulat, transformat într-un starter, servit pe o felie de secară la grătar. Brânză de capră, tot pe zona Franţei. Am adus un aport românesc, am făcut un sos pesto de leurdă."

Românii au început să prindă gustul preparatelor franţuzeşti mai ales în ultimii ani - asta şi datorită primelor sezoane din Masterchef. În timp ce francezii preferă delicatese puţine şi frumos aranjate în farfurie, nouă ne plac porţiile mari şi mâncarea gătită mult.

Samuel, bucătar francez: "Eu sunt aici de zece ani, s-a schimbat mult România la mâncare, e mult mai bun. Când am venit toată lumea comanda muşchi de vită bine făcut, bine făcut şi mă gândeam ... ce s-a întâmplat?

Reporter: "Ce s-a întâmplat între timp?"

Samuel: "Toată lumea s-a deschis mai mult şi oamenii sunt curioşi, asta e foarte important."

Până să ajungem însă la rafinamentul francezilor mai avem mult. Asta şi pentru că nu avem şcoli de bucătari de elită.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Afacerea de succes deschisă de un coreean la noi în țară. ”România este foarte bine”
Afacerea de succes deschisă de un coreean la noi în țară. ”România este foarte bine”

Pământul roditor, vremea blândă, dar şi interesul românilor pentru bucătăriile exotice au atras aici tot mai mulţi asiatici.

Reţetele de sarmale dezbină românii. În Moldova sunt minuscule, în Ardeal uriaşe şi cu stafide
Reţetele de sarmale dezbină românii. În Moldova sunt minuscule, în Ardeal uriaşe şi cu stafide

Curând, România întreagă va prinde un miros ameţitor de sarmale! Sunt zeci de reţete şi mii de secrete, dar şi rivalităţi savuroase între regiunile ţării, care se lămuresc paşnic doar în farfurie.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate
Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate

Un accident de amploare s-a produs pe Drumul Expres 12, în zona localității Optași Măgura, județul Olt, unde 10 autoturisme au fost implicate într-o coliziune în care se aflau aproximativ 27 de persoane.