Românii încep să prindă gustul preparatelor fine franțuzești

×
Codul embed a fost copiat

Preparatele franţuzeşti pătrund încet-încet şi în meniurile restaurantelor noastre.

Chiar dacă românii preferă porţiile mari, unii şi-au deschis apetitul şi pentru mâncărurile fine din Franţa. Foie gras cu dulceaţă, piept de raţă, şi celebrul ghiveci numit "ratatouille" sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care 9 chefi români, aleşi de ambasada Franţei, le vor pregăti miercuri când peste 3.000 de restaurante, din 150 de ţări, vor găti franţuzeşte.

Supă de ceapă, scoici saint jacques, viţel de lapte gătit în stil franţuzesc, bruscheţe cu unt şi trufe. Sunt doar câteva dintre preparatele care şi-au făcut loc în meniurile din restaurantele noastre. Dar cel mai căutat este celebrul foie gras.

Bucătar francez: "Avem brioşe făcute de casă, dulceaţă de ceapă cu vin roşu, piure de sfeclă, ficat de raţă confiat cu portocale. Ficatul e foarte gras, trebuie să avem gustul mai lejer. Noi gătim aproape 12-16 min la cuptor la 120-130 de grade şi rămâne rose înăuntru. E şi mai bun la gust."

Apărută la începutul secolului XX , sub denumirea "steak a l'Americaine" - şi-a câştigat popularitatea în restaurantele franţuzeşti şi vita tartar.

Citește și
sarmale
Reţetele de sarmale dezbină românii. În Moldova sunt minuscule, în Ardeal uriaşe şi cu stafide
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Cosmin Nicolae: "Beef tartar. Carne de vită, tocată la cuţit, cu castraveţi muraţi, ceapă roşie, sos picant, sos tabasco. Se serveşte cu cartofi cu trufe şi parmezan."

Bucătarii romani, şcoliţi în Franţa, au adaptat ingredientele autohtone în reţetele din Paris.

Dumitru: "O tocăniţă de legume pe româneşte, ratatouille în franceză, uşor acidulat, transformat într-un starter, servit pe o felie de secară la grătar. Brânză de capră, tot pe zona Franţei. Am adus un aport românesc, am făcut un sos pesto de leurdă."

Românii au început să prindă gustul preparatelor franţuzeşti mai ales în ultimii ani - asta şi datorită primelor sezoane din Masterchef. În timp ce francezii preferă delicatese puţine şi frumos aranjate în farfurie, nouă ne plac porţiile mari şi mâncarea gătită mult.

Samuel, bucătar francez: "Eu sunt aici de zece ani, s-a schimbat mult România la mâncare, e mult mai bun. Când am venit toată lumea comanda muşchi de vită bine făcut, bine făcut şi mă gândeam ... ce s-a întâmplat?

Reporter: "Ce s-a întâmplat între timp?"

Samuel: "Toată lumea s-a deschis mai mult şi oamenii sunt curioşi, asta e foarte important."

Până să ajungem însă la rafinamentul francezilor mai avem mult. Asta şi pentru că nu avem şcoli de bucătari de elită.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Afacerea de succes deschisă de un coreean la noi în țară. ”România este foarte bine”
Afacerea de succes deschisă de un coreean la noi în țară. ”România este foarte bine”

Pământul roditor, vremea blândă, dar şi interesul românilor pentru bucătăriile exotice au atras aici tot mai mulţi asiatici.

Reţetele de sarmale dezbină românii. În Moldova sunt minuscule, în Ardeal uriaşe şi cu stafide
Reţetele de sarmale dezbină românii. În Moldova sunt minuscule, în Ardeal uriaşe şi cu stafide

Curând, România întreagă va prinde un miros ameţitor de sarmale! Sunt zeci de reţete şi mii de secrete, dar şi rivalităţi savuroase între regiunile ţării, care se lămuresc paşnic doar în farfurie.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.