Afacerea de succes deschisă de un coreean la noi în țară. ”România este foarte bine”
Pământul roditor, vremea blândă, dar şi interesul românilor pentru bucătăriile exotice au atras aici tot mai mulţi asiatici.
Un coreean, de pildă, a investit în agricultură şi produce anual tone de varză chinezească şi salată cu frunze mov şi gust de hrean. Marfa lui ajunge inclusiv în Austria, Germania sau Turcia. Alţii confraţi şi-au deschis magazine cu ingrediente asiatice.
Acum 18 ani, Lee Sung Su a lăsat Coreea pentru Cocorăştii Colț din Prahova. A adus de acasă seminţe pe care le-a plantat la noi şi încearcă să îi convingă pe romani să încerce varza mov, ridichiile de o jumătate de metru, salata chinezească sau pe cea coreeană.
Lee Sung Su: "România este foarte bine vremea şi este teren foarte bun. Coreea aduce seminţe, eu gândit sănătate foarte bună, dar România mai puţin mănâncă salata''
Nicoleta Stanciu, administrator: "Salată are gustul salatei noastre, e între varză şi salată. Putem să o tocăm puţin oţet, ulei, e foarte bună şi pentru diabetici'.
Deschişi provocărilor culinare, românii au prins curaj şi se bucură de spectacolul bucătăriei asiatice. Mihai este bucătar în Capitală şi spune că oamenii încearcă în special spre preparatele japoneze, în special sushi. Apreciat este şi iaki- soba cu legume şi piept de raţă cu sos de stridii sau soia din bucătăria thailandeză.
Întreaga filosofie a mâncărurilor asiatice se învârte în jurul unei alimentaţii echilibrate. Ingredientele trebuie să fie proaspete, orezul nu lipseşte aproape de la nicio masă, iar sosul de soia este peste tot. Poate de aceea în Japonia sau China sunt cei mai puţini obezi.
Mihai: "Noi, românii, suntem obişnuiţi să mâncăm salata cu maioneză, ulei, sunt grele pentru organism şi se digeră greu, japonezii mănâncă alge marine, bacami, ridiche şi combinate cu sos de soia, oţet"
În paralel cu restaurantele, merg bine şi magazine cu ingrediente exotice. Yufei este doar unul dintre proprietarii care prospera.
Reporter: ''De unde sunt produsele?"
Yufei: "Din China, Taiwain, din Japonia şi Thailanda. Sunt consumatori mai mulţi din ce în ce. Chiar ştiu cum să gătească"
În magazinul ei găsim paste din soia, ceai verde, ghimbir murat roşu sau alb pentru sushi, chipsuri din alge sau moki din orez cu piersică sau mango la desert.
Cele mai bine vândute sunt sosurile de soia, fie cel cu ciuperci sau cel dark care e puţin mai concentrat. Din bucătăriile celor care gătesc mâncare chinezească nu lipseşte oţelul de soia cu caramel sau cel pentru sushi. Pentru carnea trasă la tigaie de vită se cumpără foarte mult sosul de stridii, iar pentru puiul la tigaie oamenii aleg sosul dulce picant.
În România, preparatele din bucătăria asiatică se plasează pe locul patru în topul preferinţelor conform unui studiu foodpanda.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, romani, mancare, pamant, legume, varza, preparate, bucatarie, chinezi,
Dată publicare:
28-01-2018 20:07