Romanii care si-au mutat serviciul acasa. Cat castiga cei care lucreaza din sufrageria propriei locuinte

19-10-2014 18:37


In lumea tehnologiei si a internetului, mii de romani au evadat din birouri si muncesc de acasa, din cafenea sau chiar din masina.

Companiile si-au redus costurile cu intretinerea sau chiria, asa ca norocosii au acum program flexibil, pe care si-l pot imparti cu familia. Evident, exista si dezavantaje, romanii care muncesc in afara biroului spun ca uneori se simt izolati.

Lavinia este designer de logouri pentru firme, face grafica sau carti de vizita. Decizia sa munceasca de acasa a fost un pariu pe care l-a castigat financiar.

"Se castiga mult mai bine, cam de doua ori", spune Lavinia.

Isi incepe programul la ora 10. La birou nu ajunge cu tramvaiul sau metroul si nu are cheltuieli de transport. Exista insa dezavantaje cand ai biroul in sufragerie.

"Nu deosebesti serviciul de viata persoanala. Un alt dezavantaj este lipsa de interactiune cu oamenii", mai spune Lavinia.

Alina este consultant in comunicare, iar biroul sau este la o masa dintr-o cafenea din zona Baneasa a Capitalei.

Reporter: De ce nu aveti un birou?

Alina: Este mai ieftin, ai internet gratuit.

Reporter: De cat timp munciti in cafenea?

Alina: De 6-7 luni.

Bogdan vinde softuri de business. Ca sa aiba cheltuieli mici, compania sa are un sediu pe masura, iar angajatii au acceptat sa munceasca din masina sau de acasa.

Taierea costurilor a creat un adevarat fenomen in Romania: mii de romani muncesc de acasa, spun expertii, care avertizeaza totusi patronii.

"Nu toti imbratiseaza munca de acasa, sunt persoane mai individuale, care vor sa lucreze in liniste, care vor mai multa libertate", spune Elena Antoneac, expert in HR.

In Romania, tara cu una dintre cele mai bune conexiuni la internet din Europa, biroul poate fi oriunde, chiar si in parc, pe o banca. Tot ce aveti nevoie este un telefon sau o tableta, ambele conectate la reteaua globala.

Angajatii din marketing, publicitate, relatii publice sau traduceri pot sa lucreze de oriunde. In cazul lor, salariul porneste de la 1.500 de lei pe luna si poate ajunge la sume mult mai mari.

VIDEO PROTVPLUS.RO