Romanii muncesc cel mai mult dintre toti europenii. Surpriza de pe locul 2 al acestui clasament
Un studiu al cercetatorilor francezi infirma cliseele despre est-europeni lenesi si occidentali harnici. Se pare ca lucrurile stau exact pe dos
Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Institutul Coe-Rexecode din Paris si ia in calcul durata efectiva muncita de angajatii din tarile UE – adica fara concedii medicale, sarbatori legale, vacante si greve. Datele folosite au fost cele de la Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, care colecteaza aceste informatii de la institutele de statistica din tarile membre. Iar concluzia, una care ne va bucura si intrista in acelasi timp.
In 2013, romanii au muncit cel mai mult dintre toti europenii: 2.099 de ore. Prin comparatie, francezii au muncit 1.661 de ore, germanii 1.847 si finlandezii, 1.648. Singurii care se mai apropie de noi ca numar de ore lucrate efectiv sunt grecii, cu 2.010.
In anii precedenti se pare ca romanii au muncit mai mult: 2.103 ore in 2012 si 2011 si chiar 2.171 de ore in anul 2003. Iar aceasta e statistica in cazul celor care lucreaza cu program intreg, fiindca daca sunt luati in calcul si angajatii part-time, decalajul intre Romania si celelalte tari UE creste, astfel ca ajungem sa ne laudam cu 500 de ore de munca in plus fata de nemti.
Citeste si: De ce e mai bine sa muncesti in Romania decat in SUA
“Cifrele contrazic stereotipul care a aparut in perioada crizei financiare – ca statele nordice ar fi harnice, in vreme ce tarile din sud ar fi lenese”, scrie EU Observer. “Cu Romania si Bulgaria in plutonul fruntas, ele contrazic si retorica anti-imigratie din Marea Britanie”.
In acelasi timp, insa, romanii sunt pe penultimul loc in clasamentul salariilor din UE iar o statistica facuta pe baza puterii de cumparare a aratat ca si in Botswana se castiga mai bine decat in tara noastra.
Sursa: Pro TV
Etichete: salarii, munca, ue, angajati, statistici, serviciu, lucru,
Dată publicare:
26-06-2014 13:33