Ajuns la pensie, un francez a decis sa se mute in Romania. Ce le raspunde Joell celor care-l intreaba de ce a facut asta

Dată publicare: 13-02-2016 18:13
Dată actualizare: 15-02-2016 07:07


Desi pare greu de inteles pentru noi, Romania este tara perfecta pentru multi pensionari si studenti francezi. Sunt atrasi de frumusetea meleagurilor, viata mai ieftina si mancarea buna.

Iar cei care vin la studii aleg in special facultatile de medicina din marile centre universitare Cluj, Iasi sau Timisoara.

Joell Deville este un francez care s-a retras la pensie pe meleaguri moldovenesti. Si-a construit o casa la 30 de kilometri de Iasi, cu vedere la lac. Toti il intreaba de ce a ales Romania.

Joel Deville: "Faptul ca am intalnit tineri interesanti, culti, primitori
Reporter: Ce iubiti cel mai mult aici?
Joel Deville: Linistea, asta imi place cel mai mult, calmul complet. Taxele in Franta sunt mult mai mari. Fratele meu are o casa putin mai mica ca aceasta, pe doua taxe plateste 3000 de euro pe an. Aici este doar 100 de euro. Cand e vorba de taxe, Franta e... e oribila. Asigurarea la masina e mult mai scumpa in Franta.”

Dincolo de calculele financiare, Joell admira la noi optimismul.
Joell Deville: "Comparativ cu francezii, romanii au motive sa fie tristi, dar e contrar. Romanii sunt mult mai fericiti ca si francezii, desi ar avea motive sa fie mai tristi. Optimismul romanilor nu se compara cu cel al francezilor, ei sunt... ihhh."

Ca orice strain, a fost cucerit de frumusetea romancelor asa ca ajuns aici s-a recasatorit. Desi are tot ce-si doreste, uneori ii este totusi dor de familia din Franta.

"Aici e fiul meu, aici are 18 ani, aici are 2 sau 4.
Va e dor de el?
Da, asta e viata. Eu am facult o alegere, sa fiu aici.”

Francezi pensionari cuceriti de romania sunt si in vestul tarii.

Cosmin Branzan - consulul onorific al Frantei la Timisoara: "Exista in Timisoara o mica comunitate de pensionari, speram in crestere, dar asta e tendinta, care vin sa se instaleze aici.
Reporter: Care sunt motivele pentru care vin aici?
Cosmin Branzan - consulul onorific al Frantei la Timisoara: In primul rand o calitate a vietii care e pentru ei, sa zic asa, interesanta, un mediu foarte prietenos, si securitatea pentru ca esti in foarte mare siguranta in Romania. Viata probabil e mai ieftina in special in domeniul serviciilor."

In acelasi timp, la Cluj avem o mare comunitate de studenti francezi. Printre ei am intalnit-o si pe Ines, care se gandeste sa ramana la noi. Iubeste mancarea romaneasca si petrecerile. Si nici limba romana nu i se pare grea.

Ines Benjaka: "E mai ieftin sa traiesti aici, mancarea este ieftina. Oamenii sunt foarte deschisi. Prima data cand am ajuns aici am simtit ca am fost bine primita si acceptata.
Reporter: Ce iti place cel mai mult aici?
Ines Benjaka: Petrecerile! Am gustat si mancarea romaneasca. E delicioasa! Imi plac foarte mult: sarmalele, placinta, palanetul cu vita.”

Doar la Cluj, peste 1.200 de tineri francezi studiaza medicina generala, stomatologia si medicina veterinara.


VIDEO PROTVPLUS.RO