România, pe penultimul loc în Europa în privința celor care declară că nu-și permit să consume carne, din cauza sărăciei

×
Codul embed a fost copiat

Deşi suntem mari amatori de carne, pentru unii români este imposibil să aibă zilnic pui, porc, vită sau pește la masă.

Potrivit Institutului de Statistică, 16% dintre familiile de la noi spun că nu îşi permit să mănânce carne sau pește atât de des. Asta ne plasează spre coada clasamentului european, împreună cu bulgarii. Faţă de alţi europeni, românii consumă cu câteva zeci de kilograme mai puţin.

În urmă cu câteva luni, oamenii se uitau la produs, la consistenţa cărnii. Acum se uită în primul rând la preţ, deoarece preţul a devenit definitoriu

Reporter: „De câte ori pe săptămână cumpăraţi carne?”
Bărbat: „O singură dată. E cam acelaşi mod de a cumpăra. Oricum, preţurile au crescut”.

Din cauza sărăciei, unii români nu reuşesc să mănânce atâta carne pe cât şi-ar dori.

Citește și
Coaste de porc
Românii mănâncă tot mai multă carne de porc. Cum fac față restaurantele cererii tot mai mari
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Potrivit unei cercetări a Institutului de Statistică privind condiţiile de viaţă, 16% dintre români au spus că nu-şi permit să aibă pe masă cel puţin un fel de mâncare cu carne sau peşte o dată la două zile. Asta plasează România pe penultimul loc în Uniunea Europeană, după Bulgăria. Media europeană este de 7%.

Cel mai bine stau ciprioţii, irlandezii şi danezii, pentru care asigurarea cărnii sau a peştelui în mâncare nu reprezintă o problemă.

Cercetarea mai arată ca românii cu vârste de peste 75 de ani par să aibă cele mai mari probleme. 30% dintre ei spun că au bani suficienţi pentru o mâncare cu carne o dată la două zile. Iar dacă ne uităm la întreaga populaţie, de toate vârstele, locuitorii din Oltenia şi Moldova sunt cei mai vitregiţi.

Faţă de alţi europeni, românii mănâncă mai puţină carne din motive financiare, dar şi pentru că unii cred că nu e sănătos.

Potrivit statisticii oficiale, în medie, un român consuma 77 de kilograme, adică 6 kilograme şi jumătate pe lună. Asta înseamnă, faţă de 2013, cu 20 de kilograme mai mult. Dar la capitolul pește, avansul în timp e foarte lent: abia am ajuns la 7 kilograme pe an.

Faţă de alte state europene, românii mănâncă mult mai puţină carne. În Danemarca, de exemplu, consumul mediu anual ajunge la 110 kilograme, iar în Portugalia, se menţine la peste 100 kg. În Franţa, media se apropie de 90 de kilograme.

Cheltuieli pe care nu şi le permit

Carne, peşte la 2 zile

Bulgaria: 31,4%
România: 16,3%
Italia: 11,1%
Media UE: 7%
sursă: Anuar INS 2019

Cheltuieli pe care nu şi le permit

Carne, peşte la 2 zile

Media UE: 7%
Cipru: 2%
Irlanda: 1,6%
Danemarca: 1,5%
sursă: Anuar INS 2019

Consum mediu de carne/an, în România

2013: 57,5 kg
2014: 60,9 kg
2015: 66,4 kg
2016: 68,6 kg
2017: 71,5 kg
2018: 76,7 kg
sursă: INS

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Femierii dau vina pe secetă pentru a scumpi carnea.
Femierii dau vina pe secetă pentru a scumpi carnea. "Fără bani de la stat nu putem"

Seceta extremă îi lasă pe crescătorii de animale fără furaje în multe zone ale țării.

Românii mănâncă tot mai multă carne de porc. Cum fac față restaurantele cererii tot mai mari
Românii mănâncă tot mai multă carne de porc. Cum fac față restaurantele cererii tot mai mari

Preferințele pentru costițe și ceafă la grătar se reflectă și în datele oficiale, care arată că mâncăm tot mai multă carne de porc.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.