Românii mănâncă tot mai multă carne de porc. Cum fac față restaurantele cererii tot mai mari

Ultima actualizare: 04-09-2020 20:12

Preferințele pentru costițe și ceafă la grătar se reflectă și în datele oficiale, care arată că mâncăm tot mai multă carne de porc.

Față de anul 2000, de pildă, consumul s-a dublat, iar în perioada 2014 - 2018, a crescut cu aproape zece kilograme pe cap de locuitor. Asta se întâmplă deoarece s-au schimbat gusturile, spun bucătarii. Românii au descoperit în număr mare delicioasele coaste, pregătite cu sosuri și arome.

Pentru bucătari este o adevărată plăcere să inventeze noi reţete de coaste. Comenzile sunt în creştere.

Bucătar: „Noi folosim pasta de ardei, folosim cimbru, punem puţin usturoi, punem puţin piper. O tehnică de gătit slow cooking, adică gătit la temperatură joasă şi timp îndelungat. Sunt coastele acelea care se desprind foarte uşor de pe os”.

Cristian Dobrean, chef: „Noi am găsit o variantă de chipsuri de cartofi şi salată coleslaw. Şi coastele le-am finalizat într-un sos barbeque”.

Gabriel Tanasoiu, fost participant la MasterChef, are în meniul restaurantului său şapte tipuri de coaste.

Gabriel Tanasoiu, chef: „Noi am început cu un singur tip de coaste când am deschis restaurantul. Am diversificat, deoarece cererea fost foarte mare”.

Indiferent de arome, coastele se topesc în gură.

Consumator: „Mi se pare că am făcut o alegere bună cu aceste costiţe. A fost o încercare reuşită. Delicioase, efectiv delicioase”.

Consumul de carne de porc s-a dublat

 

 

Consumul de carne de porc pe cap de locuitor aproape s-a dublat în perioada 2000-2018, arata datele INS. Doar între 2014 şi 2018 a crescut cu aproape zece kilograme.

Consumul de carne de porc, kilograme/cap de locuitor (sursa: INS):

2000 - 20,04 kg/an
2014 - 29 kg/an
2015 - 31,3 kg/an
2016 - 32,9 kg/an
2017 - 36,1 kg/an
2018 - 38,3 kg/an

Proprietarii fermelor de porci spun că cererea a crescut şi anul acesta. Gusturile clienţilor au avut un rol important.

Adi Popovici, proprietarul unui restaurant: „Trendul, undeva în ultimii 5 ani, a fost tot timpul crescător. Destul de rău pentru furnizori să facă faţă, dar am reuşit. Preţul la furnizor, undeva, s-a triplat, datorită cererilor”.

În restaurantele din ţară, preţul pentru o porţie de coaste de porc variază între 30 şi 50 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO