Românii mănâncă tot mai multă carne de porc. Cum fac față restaurantele cererii tot mai mari

×
Codul embed a fost copiat

Preferințele pentru costițe și ceafă la grătar se reflectă și în datele oficiale, care arată că mâncăm tot mai multă carne de porc.

Față de anul 2000, de pildă, consumul s-a dublat, iar în perioada 2014 - 2018, a crescut cu aproape zece kilograme pe cap de locuitor. Asta se întâmplă deoarece s-au schimbat gusturile, spun bucătarii. Românii au descoperit în număr mare delicioasele coaste, pregătite cu sosuri și arome.

Pentru bucătari este o adevărată plăcere să inventeze noi reţete de coaste. Comenzile sunt în creştere.

Bucătar: „Noi folosim pasta de ardei, folosim cimbru, punem puţin usturoi, punem puţin piper. O tehnică de gătit slow cooking, adică gătit la temperatură joasă şi timp îndelungat. Sunt coastele acelea care se desprind foarte uşor de pe os”.

Cristian Dobrean, chef: „Noi am găsit o variantă de chipsuri de cartofi şi salată coleslaw. Şi coastele le-am finalizat într-un sos barbeque”.

Citește și
politia
Mai mulți polițiști din Iași sunt acuzați de DNA că au fost mituiți cu pizza

Gabriel Tanasoiu, fost participant la MasterChef, are în meniul restaurantului său şapte tipuri de coaste.

Gabriel Tanasoiu, chef: „Noi am început cu un singur tip de coaste când am deschis restaurantul. Am diversificat, deoarece cererea fost foarte mare”.

Indiferent de arome, coastele se topesc în gură.

Consumator: „Mi se pare că am făcut o alegere bună cu aceste costiţe. A fost o încercare reuşită. Delicioase, efectiv delicioase”.

Consumul de carne de porc s-a dublat

 

 

Consumul de carne de porc pe cap de locuitor aproape s-a dublat în perioada 2000-2018, arata datele INS. Doar între 2014 şi 2018 a crescut cu aproape zece kilograme.

Consumul de carne de porc, kilograme/cap de locuitor (sursa: INS):

2000 - 20,04 kg/an
2014 - 29 kg/an
2015 - 31,3 kg/an
2016 - 32,9 kg/an
2017 - 36,1 kg/an
2018 - 38,3 kg/an

Proprietarii fermelor de porci spun că cererea a crescut şi anul acesta. Gusturile clienţilor au avut un rol important.

Adi Popovici, proprietarul unui restaurant: „Trendul, undeva în ultimii 5 ani, a fost tot timpul crescător. Destul de rău pentru furnizori să facă faţă, dar am reuşit. Preţul la furnizor, undeva, s-a triplat, datorită cererilor”.

În restaurantele din ţară, preţul pentru o porţie de coaste de porc variază între 30 şi 50 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Alternativa la restaurante: Românii înstăriți cheamă bucătari acasă să le gătească
Alternativa la restaurante: Românii înstăriți cheamă bucătari acasă să le gătească

Pentru că românii n-au mai putut intra într-un restaurant de cinci luni, unii bucătarii au schimbat strategia și au mers acasă la clienți. Cei cu gusturi fine și dare de mână au avut astfel... un "chef- privat".

Mai mulți polițiști din Iași sunt acuzați de DNA că au fost mituiți cu pizza
Mai mulți polițiști din Iași sunt acuzați de DNA că au fost mituiți cu pizza

Au mâncat pizza gratis timp de un an de zile iar acum au ajuns în atenţia DNA.

Recomandări
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO

Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice, au declarat joi oficialii militari și de securitate ucraineni, potrivit Sky News.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.