România îmbătrâneşte de la un an la altul. Cei care urmează să se pensioneze vor primi bani mai puţini, susțin economiștii
România îmbătrâneşte vizibil, de la un an la altul. Potrivit datelor provizorii ale recensământului populația trecută de 65 de ani a crescut cu peste jumătate de milion față de acum un deceniu.
În același timp, avem o scădere puternică în rândul acelor persoane care susțin economia țării. Principala consecință se va vedea, în viitor, la sistemul de pensii.
Cei care urmează să se pensioneze vor primi bani mai puţini susțin economiștii. Datele colectate la recensământ ridică întrebări referitoare și la structura populației - peste două milioane de oameni nu declarat din ce etnie fac parte.
În ultimii 30 de ani, România a pierdut, în medie, câte un milion de persoane în fiecare deceniu.
În țara noastră, datele arată o creștere de 3,5 puncte procentuale în rândul populației trecute de 65 de ani. România numără peste 3,7 milioane de bătrâni, cu aproximativ 500 de mii mai mulți decât acum 10 ani. Această categorie reprezintă peste 19 la sută din populație, fata de 16 la sută, cât era în 2011. Cea mai mare scădere, de 3,7 puncte procentuale este în rândul populației adulte, între 15 și 64 de ani. În momentul de față sunt puțin peste 12 milioane de tineri care contribuie la susținerea economiei. În prezent, aceste persoane reprezintă doar 64,3 la sută din populație, față de 68 la sută în urmă cu 10 ani.
Din cele 42 de județe, plus București, 39 au pierdut locuitori. Pierderea de peste un million de persoane înregistrată la recensământ echivalează cu jumătate din populația Capitalei. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în județele Caraș-Severin și Teleorman. În timp, spun sociologii, o pierdere masivă ar putea conduce la comasarea unor localități. Pe de altă parte, scăderea populației active va produce și dezechilibre economice.
Dan Jucan, sociolog: ”Acest fenomen de îmbătrânire se va accentua și va genera un impact major în ceea ce înseamnă sistemul de pensii. Dacă în prezent avem 2 angajați, care întrețin un pensionar, în 15 – 20 de ani, raportul va fi egal, iar în 30 de ani, acest raport se va inversa, vom avea 2 pensionari la un angajat și atunci statul va trebui să găsească soluții”.
Iar cea mai mare provocare a bugetului de asigurări sociale va fi pensionarea aşa-numiţilor ,,decreţei", care întrețin în acest moment sistemul de pensii. În total, sunt peste 1,8 milioane şi ar urma să se pensioneze în următorii zece ani.
În acest context, specialiștii spun că România va deveni o țară atractivă pentru oameni din state mai sărace. Potrivit datelor colectate, sunt peste 19 mii de persoane care au declarat că aparțin unor etnii care nu au fost incluse în recensământ.
Cătălin Raiu, Lector Universitar UB: ”Aici, localizăm migrația foarte recentă, cu toţii observăm și dacă ne plimbăm pe stradă că există un număr crescând de muncitori care provind din Asia sau chiar din țări arabe și bănuim că aceste 19 mii de persoane sunt din această zonă. Un indicator fiind și faptul că din cele 19 mii, 17 mii s-au declarat de religie musulmană”.
Pe de altă parte, potrivit datelor, sunt peste 500 de mii de etnici romi, deşi liderii comunității susțin că în realitate sunt mai mulţi.
Gelu Duminică, Sociolog: ”Cauzele sunt istorice, ţin de statutul romilor în societatea românească, foștii sclavi, foştii deportaţi, fostele victimele ale legislaţiei au refuzat să își declarate etnia de teamă să nu fie discriminaţi. Populația de romi din România conform studiilor de Academia Română sau cercetători independeți este de 1,2 – 1,5 milioane în funcție de sursă și reprezintă cea mai tânără populație din România. Fertilitatea este mai mare, cam 2.2 în comparaţie cu 1.4 la populație majoritară”.
Din cele peste 19 milioane de persoane, cât reprezintă populația rezidentă a României, doar 16 milioane şi jumătate și-au declarat etnia.