Romania, din mare producator, mare importator. HARTA tarilor de unde cumparam anual sute de tone de lana
Mioarele noastre, care altadata le dadeau ciobanilor lana din belsug pentru haine si covoare, astazi, trec pe la tuns degeaba.
Fabricile de profil s-au inchis, iar fermierii prefera sa arunce lana in loc sa o dea pe nimic, pentru ca producatorii romani sustin ca este de proasta calitate.
Nea' Gheorghe nu plange dupa perioada de dinainte de revolutie. Dar isi aminteste ca atunci, pentru ciobani, unele lucruri functionau mai bine. Nici un fir de lana nu se pierdea. Acum, in intreaga tara, peste 10 mii de tone sunt aruncate in fiecare an. Si asta pentru ca desi un kilogram de lana costa foarte putin, chiar si 80 de bani pe kg, nimeni nu o cumpara. Poate si pentru ca oile noastre nu sunt foarte bine ingrijite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Inainte se mai cauta, o luau turcii, mi se pare ca si inspre Rusia. Valoare nu are. Explicatia e ca nu mai avem nicio industrie”, povesteste presedintele Federatiei de ovine si Caprine Gheorghe Dauti.
“Era bijuterie. Avea atata valoare, cum fug astazi dupa aur, atata valora lana si pielea”, explica si Gheorghe Peltechi, fermier.
Fabricile de stofa au disparut, la fel si cele care faceau covoare. Putinii ramasi au scumpit produsele.
In trecut, taranii foloseau lana pentru a confectiona astfel de masti. Dar nu doar atat. Lucruri minunate se fac chiar si azi din lana. De la covoare care costa intre 200 si 4 mii de lei, la haine sau chiar si piese de mobilier care arata ca adevarate opere de arta.
“Avem o scoarta romaneasca, un covor oltenesc. Cumparam lana de la firme private, aceste firme colecteaza de la taranii romani”, recunoaste Alina Iiana, producator covoare.
In rest, atunci cand nu este aruncata, sau nu i se da foc, lana devine material termoizolant, despre care, specialistii sustin ca e mai bun decat vata minerala, dar si mai scump.
“Are capacitatea buna de absorbtie si o degaja foarte bine. Iarna caldura nu iese”, spune Alexandru Stoica.
Din pacate, statistica arata ca Romania a devenit dintr-un mare producator de lana, un mare importator, iar tarile de unde luam sunt Italia, Germania, Argentina, China si Chile.