Masura oilor. In Bistrita-Nasaud, gospodarii pastreaza traditiile cu sfintenie
Un obicei vechi din Ardeal spune ca, dupa Paste, gospodarii satului se intalnesc pentru a face masura oilor. Sarbatoarea marcheaza momentul in care ciobanii incep sa urce cu turmele la munte.
Masurarea oilor incepe intotdeauna cu binecuvantarea preotului, pentru ca animalele sa dea lapte bun, spun oamenii. Apoi, animalele sunt separate pentru ca fiecare cioban sa isi poata mulge oile lui. Si copiii si-au facut loc printre adulti - vor sa invete meseria de mici, pentru ca apoi sa preia de la parinti stana.
In functie de cantitatea de lapte si de numarul de oi, se stabileste cate produse va primi fiecare, pe parcursul anului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Branza le-o dam oamenilor dupa cat lapte au acum, care are un litru acum la masura i se da si se face branza. Cam din 10 kilograme iese un 1,300 kg”, spune Alexandru Sangeorzan, cioban.
La sfarsit, ciobanii se pun pe chefuit. Ca sa le mearga bine tot anul, localnicii au intins o masa bogata. La loc de cinste sta ceaunul in care fierbe balmosul din faina de malai si lapte proaspat. Si pentru ca mielul s-a mancat de sarbatori, el este inlocuit acum de traditionalii mici.
Dupa aceasta sarbatoare, proprietarii isi vor revedea oile abia peste cateva luni, deoarece animalele vor urca la munte cu ciobanul in grija carora au fost lasate.