Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
Fermierii români investesc tot mai mult din banii lor sau din cei europeni în silozuri de cereale. În ultimii trei ani, au construit peste 300 de spaţii de depozitare.
Cultivatorii recunosc că astfel au mai mult de câştigat pentru că pot păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă. În plus, spun specialiştii, elimină şi din intermediari.
Alin Torj din Bihor cultivă cereale pe 1.300 de hectare de teren. Atunci când strânge recolta obţine doar 60 de bani pe kilogram. Pentru a vinde marfa mai scump în extra-sezon avea nevoie să o ţină la adăpost. Aşa că a investit aproape 80.000 de euro în două depozite.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Fermier: "Aici avem o hală unde avem depozitate 1.000 de tone de grâu, păstrat în condiţii foarte bune."
Lângă are unul pentru soia.
Fermier: "E amortizat[ investiţia prin diferenţa de preţ, de la recoltare şi până la livrare. Faptul că avem aceste spaţii de depozitare ne permite să ne alegem preţul când îl dorim."
Un alt fermier, a construit un siloz pe verticală, cu 3 camere de depozitare, dar şi un laborator în care analizează calitatea producţiei. Totul a fost realizat cu ajutorul fondurilor europene, adică 1,2 milioane de euro. Jumătate din suma este nerambursabilă.
Fermier: "La fiecare celulă, la 1000 de tone de exemplu, 5 bani diferenţa de preţ în momentul vânzării, înseamnă 50.000 de lei. La trei celule, asta înseamnă automat 150.000, ceea ce nu este o sumă de aruncat."
Tot la bani europeni au apelat şi doi asociaţi, care au vrut să îşi depoziteze singuri 4.500 de tone de cereale.
Asociat fermă: "Am implementat primul proiect, care este peste un milion şi al doilea proiect, suntem la al doilea proiect, care e sub un milion de euro."
Aceeaşi decizie au luat-o şi proprietarii unei ferme de lângă Arad, care obişnuiau să ţină marfa în chirie. Cu 6 milioane de euro au ridicat un siloz uriaş. 2 milioane le-au primit de la Uniunea Europeană.
Administrator fermă: "Propriile silozuri au o grămadă de avantaje. Putem noi să controlăm calitatea mărfii, putem controla când vindem marfa, nu avem cheltuieli cu chirie la alţii. Putem depozita şi pentru alţii, ceea ce este un venit suplimentar."
Director Direcţia Agricolă Bihor: "Unul dintre efectele pozitive pe piaţă a fost eliminarea intermediarilor cultivatorii de cereale nefiind obligaţi să vândă repede, din lan, producţia obţinută.
În ultimii trei ani, în ţara s-au construit 326 de depozite noi pentru cereale în special în Constantă, Timiş, Călăraşi, Ialomiţa, Arad şi Teleorman.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!