Agricultura românească, în topul ineficienţei. 3 milioane de fermieri sunt doar pe hârtie


Ultimul update: Duminica 10 Februarie 2019 20:01
Data publicarii: Duminica 10 Februarie 2019 18:48
Categorie: Stiri Sociale

România deține o treime din totalul fermelor din Uniunea Europeană, însă nu lucrează eficient pământul, spun specialiștii. Majoritatea agricultorilor preferă să cultive suprafețe mici, de teamă că nu găsesc mână de lucru.

Dacă s-ar extinde, profitul ar crește, iar în magazine ar ajunge mai multe fructe și legume proaspete românești nu din import.

Aurora cultivă verdeţuri şi legume, pe care le vinde în pieţele din Timişoara. Are cinci solarii, dar spune că la vârsta ei, 58 de ani, nu poate să mărească suprafaţă.

Aurora Jecu-Fiscutean - agricultor: "Ca să mergi la supermarket să vinzi să îţi desfaci produsele trebuie să faci un contract şi să îl onorezi, iar noi producătorii mici, foarte mici, nu prea".

96 % din fermieri cultivă cereale sau legume pe suprafeţe mai mici de 50 de hectare. Cu alte cuvinte, ineficient, spun specialiştii.

Florin Imbrea - Decan Facultatea de Agricultură Timişoara: "Nivelul producţiilor la foarte multe culturi este sub media europeană, ceea ce denotă că nu se realizează o agricultură la nivel de performanţă şi la nivel de secol 21 "

Potrivit Eurostat, în România sunt 3.8 milioane de exploataţii agricole: adică proprietari care deţin peste o mie de metri pătraţi de teren agricol. Însă doar 800.000 dintre ei îşi lucrează pământul. Cei care se unesc în asociaţii câştigă mai mult.

Ion Smărăndache a înfiinţat, în urmă cu 8 ani, una dintre primele cooperative din Dolj. Acum sunt 1000 de fermieri care cultivă legume, fructe şi cereale, dar visează la mai mult.

Ion Smărăndache, fermier: "Pot să își facă o făbricuță de conserve de care ducem lipsa, noi, în Dolj. Ar fi necesară înființarea acestor cooperative...bani mai mulți și toate proiectele ce urmează acum vor fi date prin aceste forme asociative"

Deocamdată, în România sunt doar câteva zeci de asociaţii, dar pe măsură ce agricultorii vor înţelege beneficiile şi se vor uni, vom găsi în magazine mai multe fructe şi legume autohtone.

Uniunea Europeană le oferă fonduri curajoşilor care se asociază şi lucrează suprafeţe mari de pământ.

Florin Imbrea - Decan Facultatea de Agricultură Timişoara: "Practic s-a încurajat creşterea suprafeţei medii pe fermă şi scăderea numărului de fermieri, tocmai pentru a ajunge la o agricultură cât mai performantă"

Ţara noastră se afla la coada clasamentului în ceea ce priveşte suprafaţa medie a unei ferme, depăşind doar Cipru şi Malta.

 

România, primul loc în Europa la producția de porumb. Lecția învățată de fermieri
În România, 34% dintre afacerile din agricultură sunt conduse de femei. Cazul Alinei
VIDEO PROTVPLUS.RO
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16
Daniela Gyorfi, despre operațiile estetice

"Această medicină este o chirurgie și are niște consecințe pozitive, dar poate avea riscuri și complicații"


18:44
Amna a lansat un nou single "Cumpăr timp"

Amna: "Timpul pierdut nu se mai reucperează niciodată"


04:55