Reacția unui fermier care și-a trimis cartofii la export. Prețul cu care se vând în țară
Cartoful, alimentul de bază al românilor, o să ne lipsească în următoarele luni. Vremea capricioasă a dus la o producţie scăzută, pe care oricum fermierii au exportat-o în ţările vestice, unde seceta a făcut prăpăd.
Asta a generat scumpiri de 40 de procente față de sfârşitul lui 2017. Doar grecii, danezii, italienii şi francezii, dau mai mult ca noi pentru cartofi.
Doar 20 de lădiţe de cartofi i-au mai rămas unui fermier din Dolj.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ion Badea, fermier: „Şi condițiile de climă care au fost anul trecut au influențat foarte mult slaba producție de cartofi… Cartoful, fiind un aliment de bază, se vor importa. Și prețurile, vă spun sincer, vor fi foarte mari."
Iar mare parte din producţia unor gospodari a ajuns în Polonia.
Gelu Firan, fermier: „Cartoful nou și lipsa depozitelor. Am fost nevoiţi să dăm la export. O cerere foarte mare din partea polonezilor."
În felul acesta, au explodat preţurile la noi în magazine şi pieţe, pentru că nimeni n-a mai vrut să dea cu un leu kilogramul.
Fermier: „Dacă știam că se întâmpla una ca ăsta, la prețul care a ajuns acum, la 2-3 lei, puteam păstra în beciul acesta în jur de 30 de tone de cartofi.”
Ştefan Fleancu, fermier: „Anul trecut în timpul ăsta era la 1,5 - 2 lei. Acum sunt la 2-3 lei, s-ar putea să facă în jur la 4-5 lei în luna lui mai. în jur de vreo 10 ani nu a mai fost prețul ăsta."
Şi depozitele de cartofi din Covasna şi Harghita se golesc văzând cu ochii.
Imre Laszlo Varga, fermier: „Importurile nu au venit din cauza secetei din toată Europa şi vedeţi, depozitele sunt goale. Majoritatea sunt goale, 90%. Nu ştiu ce se va întâmpla. Ar trebui să se implice şi statul român, că a doua pâine este cartoful."
Au dispărut şi cei care vindeau la poartă.
Simon Beată, producător: „Ăştia sunt ultimii şi nu cred că mai găsesc. Am fost în toată zona, dar zic că s-au vândut. Din altă ţară de acum, care au fost la noi s-au terminat."
În tot acest timp, conform statisticilor, în ţara noastră, consumul mediu anual de cartofi este de 103 kg pe cap de locuitor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!