Românii au uitat legumele "vechi". La modă sunt acum Mangoldul sau sfecla Chioggia

Ultimul update: Miercuri 06 Februarie 2019 07:09
Data publicarii: Miercuri 06 Februarie 2019 07:09
Categorie: Social

Este perioada în care bucătarii şi fermierii stau la aceeaşi masă şi stabilesc meniurile de succes. Astfel, gospodarii au început să cultive legume de care nu auziserăm până acum în defavoarea celor clasice.

În timp ce privaţii încearcă să îşi facă o strategie coerentă, Ministerul Agriculturii nu are încă un plan în privinita culturilor pe 2019.

Alina: "Această sfeclă albă și cu suratele ei: galbenă și ciogghia au mers bine anul acesta, lumea căutând altceva. Noi am cultivat si educat consumatorii."

La început clienţii priveau cu reţinere leguma, dar Alina nu s-a lăsat şi ca să îi convingă să cumpere le-a făcut carpaccio, adică a tăiat feliuţe subţiri pe care le-a marinat în oţet de mere.

Pentru că a fost determinată anul trecut într-o singură săptămână vindea peste 400 de kg de sfelca albă, galbenă sau chioggia.

Şi Mangoldul - sfecla de frunze sau Kale - varza primitivă, de origine nordică au avut succes în 2018.

Fermier: ''Suntem în cel mai mare solar construit pe 120 de metri lungime în care am avut mangolt sfecla albă. A mers foarte bine".

O creştere substanţială au seziat fermierii şi la nap, o legumă crocantă, pe care în trecut o mâncau porcii.

Aceasta este o altă legume veche, dar uitată, pe care bunicii noştri o mâncau încă de când erau mici, culeasă direct de pe câmp. Se numeşte topinambur sau napul porcesc, iar rădăcina e comestibilă. E rudă cu floarea soarelui, are un gust interesant, însă greu de descris dacă nu-l încerci, însă se poate folosi sub diverse forme: crud prăjit sau la abur.

Iar bucătarii au început din ce în ce mai mult să prefere aceste ciudăţenii şi aşa cum se obişnuieşte la fiecare început de an negocieaza cu fermierii.

Sorin Stoica: "Avem o mare deschdiere spre plante noi, legume noi rădacinoase noi şi anul acesta am început să dezvoltăm mai mult ramura asta a gastronomiei. Noi programăm întâlniri în care stabilim calendarul pe care noi să ne bazăm în perioada următoare. În ultima perioadă am avut zile cu 0 grade şi atunci  au fost probleme pe mango şi kale şi atunci în baza experienţei fermierului ne facem următorul meniu care se bazează pe ce ne furnizează ei''.

Alina Constantinescu: ''Am avut câteva vizite, 10 vizite din partea restaurantelor. Anul acesta începem să discutăm cu ei mai devreme şi le propunem planul nostru de cultură."

În timp ce fermierii particulari au o strategie bine pusă la punct împreună cu cei din industria restaurantelor ministerul agriculturii nu ne-a putut furniza astăzi un plan coerent al culturilor din 2019, tocmai pentru a evita greşeală din alţi ani când zeci de fermieri cultivau aceeaşi plantă şi rămâneau cu ea pe câmp.

Ne-au transmis însă că va continua programul de roşii, în timp ce sprijinul pentru cei care cultivă usturoi este încă la stadiu de proiect.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Fonduri europene de zeci de milioane de euro pentru fermierii români. Care sunt condițiile
Fonduri europene de zeci de milioane de euro pentru fermierii români. Care sunt condițiile
VIDEO PROTVPLUS.RO
100 de ani
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar, după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Gabriel Balacean
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Monumentele istorice din Băile Herculane încep să se prăbuşească. Autorităţile ridică din umeri
Săptămâna în care preţul florilor se triplează. Preţul unei crizanteme la tarabă
Garam masala, zatar sau sumac. Noile ingrediente preferate ale românilor