Românii au uitat legumele "vechi". La modă sunt acum Mangoldul sau sfecla Chioggia

×
Codul embed a fost copiat

Este perioada în care bucătarii şi fermierii stau la aceeaşi masă şi stabilesc meniurile de succes. Astfel, gospodarii au început să cultive legume de care nu auziserăm până acum în defavoarea celor clasice.

În timp ce privaţii încearcă să îşi facă o strategie coerentă, Ministerul Agriculturii nu are încă un plan în privinita culturilor pe 2019.

Alina: "Această sfeclă albă și cu suratele ei: galbenă și ciogghia au mers bine anul acesta, lumea căutând altceva. Noi am cultivat si educat consumatorii."

La început clienţii priveau cu reţinere leguma, dar Alina nu s-a lăsat şi ca să îi convingă să cumpere le-a făcut carpaccio, adică a tăiat feliuţe subţiri pe care le-a marinat în oţet de mere.

Pentru că a fost determinată anul trecut într-o singură săptămână vindea peste 400 de kg de sfelca albă, galbenă sau chioggia.

Citește și
Viorica Dăncilă, Petre Daea
Daea vrea să distrugă cuiburile cormoranilor. ”Dacă ar pune ouăle pe stradă, le-am aduna”
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

Şi Mangoldul - sfecla de frunze sau Kale - varza primitivă, de origine nordică au avut succes în 2018.

Fermier: ''Suntem în cel mai mare solar construit pe 120 de metri lungime în care am avut mangolt sfecla albă. A mers foarte bine".

O creştere substanţială au seziat fermierii şi la nap, o legumă crocantă, pe care în trecut o mâncau porcii.

Aceasta este o altă legume veche, dar uitată, pe care bunicii noştri o mâncau încă de când erau mici, culeasă direct de pe câmp. Se numeşte topinambur sau napul porcesc, iar rădăcina e comestibilă. E rudă cu floarea soarelui, are un gust interesant, însă greu de descris dacă nu-l încerci, însă se poate folosi sub diverse forme: crud prăjit sau la abur.

Iar bucătarii au început din ce în ce mai mult să prefere aceste ciudăţenii şi aşa cum se obişnuieşte la fiecare început de an negocieaza cu fermierii.

Sorin Stoica: "Avem o mare deschdiere spre plante noi, legume noi rădacinoase noi şi anul acesta am început să dezvoltăm mai mult ramura asta a gastronomiei. Noi programăm întâlniri în care stabilim calendarul pe care noi să ne bazăm în perioada următoare. În ultima perioadă am avut zile cu 0 grade şi atunci  au fost probleme pe mango şi kale şi atunci în baza experienţei fermierului ne facem următorul meniu care se bazează pe ce ne furnizează ei''.

Alina Constantinescu: ''Am avut câteva vizite, 10 vizite din partea restaurantelor. Anul acesta începem să discutăm cu ei mai devreme şi le propunem planul nostru de cultură."

În timp ce fermierii particulari au o strategie bine pusă la punct împreună cu cei din industria restaurantelor ministerul agriculturii nu ne-a putut furniza astăzi un plan coerent al culturilor din 2019, tocmai pentru a evita greşeală din alţi ani când zeci de fermieri cultivau aceeaşi plantă şi rămâneau cu ea pe câmp.

Ne-au transmis însă că va continua programul de roşii, în timp ce sprijinul pentru cei care cultivă usturoi este încă la stadiu de proiect.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
Citește și...
Fonduri europene de zeci de milioane de euro pentru fermierii români. Care sunt condițiile
Fonduri europene de zeci de milioane de euro pentru fermierii români. Care sunt condițiile

Fermierii români au la dispoziţie anul acesta 51 milioane de euro ca să-şi amenajeze livezi şi să îşi promoveze fructele.

Daea vrea să distrugă cuiburile cormoranilor. ”Dacă ar pune ouăle pe stradă, le-am aduna”
Daea vrea să distrugă cuiburile cormoranilor. ”Dacă ar pune ouăle pe stradă, le-am aduna”

Cormoranii sunt o foarte mare problemă pentru acvacultura din România şi pentru unii fermieri piscicoli care au fost nevoiţi să renunţe la afaceri, a transmis Petre Daea, într-un interviu pentru Agerpres.

Recomandări
Incendiu la Palatul Parlamentului. Un bărbat a stropit cu benzină și a dat foc unei săli. Sute de persoane evacuate. VIDEO
Incendiu la Palatul Parlamentului. Un bărbat a stropit cu benzină și a dat foc unei săli. Sute de persoane evacuate. VIDEO

Incident grav de securitate la Palatul Parlamentului, marți, după ce un bărbat a aruncat cu benzină și a dat foc sălii de expoziții de la intrare. Incendiul a fost stins imediat de pompieri, iar o femeie a suferit un atac de panică. 

Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile
Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile

Este stare de alertă în județele Galați și Vaslui, grav afectate de inundații. Instituirea acestei măsuri permite alocarea unor resurse suplimentare, pentru refacerea construcțiilor și a drumurilor măturate de viituri, spun oficialii.

Șacalul nu a ajuns în instanță dintr-un motiv bizar. Concubina criminalului în serie cere eliberare pentru că are emoții
Șacalul nu a ajuns în instanță dintr-un motiv bizar. Concubina criminalului în serie cere eliberare pentru că are emoții

Individul poreclit Șacalul, principalul suspect al celor două crime din Constanța, a contestat măsura arestării preventive și cere să fie cercetat în arest la domiciliu. Neculai Mitrea nu recunoaște că le-ar fi ucis pe Delia și Denisa.