România are cea mai scăzută natalitate din ultimii 50 de ani. Cuplurile preferă să-și întemeieze o familie în străinătate

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 17 Iunie 2018 17:50
Categorie: Social

„Statul român îi va convinge pe tineri să aibă copii dacă le va asigura suficiente locuri în creșe și grădinițe și îi va sprijini financiar să se întoarcă la muncă."

Aceasta este părerea unor specialiști în fertilitate de peste hotare, care au văzut cum numărul nașterilor scade atunci când autoritățile nu susțin eficient familia. Acum țara noastră are cea mai scăzută natalitate din ultimii 50 de ani, iar anul trecut au emigrat 210.000 de români, printre ei cupluri tinere.

Patru dintr-o lovitură. A fost o veste uluitoare pentru doi români care s-au mutat în Italia, de teamă că în ţară nu-şi vor permite să-şi crească băieţii muncind. Nu aveau nici măcar siguranţa că în Focşani vor găsi locuri la creşă pentru toţi deodată. În ţara de adopţie primesc alocaţii cei care au mulţi copii, numai dacă sunt productivi.

Anda Ionela Ștefan: „Cum suntem noi cu patru, în jur de 100 de euro de copil primeşte soţul meu, la salariu lunar. La creşă noi plătim, la grădiniţă plătim, la școală plătim. Dar plătim în funcţie de salariu. Aşa calculează statul italian şi probabil de asta o să şi rămânem aici.”

În România se nasc 21 de bebeluşi în fiecare oră. Nu e deloc mult, pentru că după 1989 natalitatea a scăzut dramatic; în 1990, cifrele erau deja la jumătate. Tendinţa s-a menţinut, iar populaţia s-a redus la 19 milioane.

Ţara noastră nu a avut, în ultimele două decenii, o strategie de creştere a natalităţii. Concediul de doi ani, după naştere, este lung, dar părintele care iese din câmpul muncii nu ştie niciodată câţi bani va primi. În ultimii ani, în alte ţări cu probleme economice, cum este Grecia, autorităţile au ajuns la concluzia că, tăind alocaţii şi concedii pentru părinţii, pierd de fapt şanse de redresare a ţării.

Dr. Kostas Pantos, specialist fertilitate: „Acesta este viitorul ţării şi, totuşi, populaţia Greciei scade! Dacă o ţară vrea să încurajeze părinţii să aibă copii, trebuie să existe stimulente. Ajutor financiar pentru educaţie, un concediu de maternitate mai mare pentru mamă şi concediu parental şi pentru tată.”

Luni, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii sunt invitaţi la o dezbatere, alături de cupluri care cer statului o politică pentru reproducerea asistată.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Iohannis: Un sistem de pensii gestionat preponderent de stat nu e sustenabil
Iohannis: Un sistem de pensii gestionat preponderent de stat nu e sustenabil
VIDEO PROTVPLUS.RO
reabilitare blocuri
Blocurile vechi, reabilitate încet şi prost. "Curge apa în casă de câte ori plouă"
Escrocul care a strâns bani în numele unui copil bolnav s-a prezentat drept "Samariteanul"
Autorităţile vor să instruiască şi să perfecţioneze 4.000 de asistenţii maternali
Inspectoratul Şcolar Timiș nu are internet la simularea de Bac, din cauza primarului Robu
Acțiune umanitară la Oradea. Localnicii sunt invitați să doneze o pâine pentru nevoiași
Vara a venit la jumătatea lui martie. O domnişoară îi arată reporterului cum s-a bronzat
elevi
Conferinţă internaţională despre lumea de mâine, organizată de elevii unei școli din Cluj
Cât câștigă o infirmieră în România vs Anglia și Israel. O româncă a decis să revină în țară
Avantajele oferite de universități din Cluj și Galați pentru a atrage studenți
Bucureștenii au invadat parcurile și terasele. Constănțenii s-au bucurat de soare
Cum deosebim măslinele vopsite negre de cele naturale. Sfatul specialiștilor
6 cabluri de dirijare a traficului feroviar au fost tăiate, pentru a fi furate. Anunțul CFR