România are cea mai scăzută natalitate din ultimii 50 de ani. Cuplurile preferă să-și întemeieze o familie în străinătate
„Statul român îi va convinge pe tineri să aibă copii dacă le va asigura suficiente locuri în creșe și grădinițe și îi va sprijini financiar să se întoarcă la muncă."
Aceasta este părerea unor specialiști în fertilitate de peste hotare, care au văzut cum numărul nașterilor scade atunci când autoritățile nu susțin eficient familia. Acum țara noastră are cea mai scăzută natalitate din ultimii 50 de ani, iar anul trecut au emigrat 210.000 de români, printre ei cupluri tinere.
Patru dintr-o lovitură. A fost o veste uluitoare pentru doi români care s-au mutat în Italia, de teamă că în ţară nu-şi vor permite să-şi crească băieţii muncind. Nu aveau nici măcar siguranţa că în Focşani vor găsi locuri la creşă pentru toţi deodată. În ţara de adopţie primesc alocaţii cei care au mulţi copii, numai dacă sunt productivi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anda Ionela Ștefan: „Cum suntem noi cu patru, în jur de 100 de euro de copil primeşte soţul meu, la salariu lunar. La creşă noi plătim, la grădiniţă plătim, la școală plătim. Dar plătim în funcţie de salariu. Aşa calculează statul italian şi probabil de asta o să şi rămânem aici.”
În România se nasc 21 de bebeluşi în fiecare oră. Nu e deloc mult, pentru că după 1989 natalitatea a scăzut dramatic; în 1990, cifrele erau deja la jumătate. Tendinţa s-a menţinut, iar populaţia s-a redus la 19 milioane.
Ţara noastră nu a avut, în ultimele două decenii, o strategie de creştere a natalităţii. Concediul de doi ani, după naştere, este lung, dar părintele care iese din câmpul muncii nu ştie niciodată câţi bani va primi. În ultimii ani, în alte ţări cu probleme economice, cum este Grecia, autorităţile au ajuns la concluzia că, tăind alocaţii şi concedii pentru părinţii, pierd de fapt şanse de redresare a ţării.
Dr. Kostas Pantos, specialist fertilitate: „Acesta este viitorul ţării şi, totuşi, populaţia Greciei scade! Dacă o ţară vrea să încurajeze părinţii să aibă copii, trebuie să existe stimulente. Ajutor financiar pentru educaţie, un concediu de maternitate mai mare pentru mamă şi concediu parental şi pentru tată.”
Luni, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii sunt invitaţi la o dezbatere, alături de cupluri care cer statului o politică pentru reproducerea asistată.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!