Metoda prin care un primar din Botoșani a reușit să-și repopuleze comuna. "Am cam îmbătrânit şi murim”
În România zilelor noastre, cu o natalitate tot mai scăzută şi sate îmbătrânite, autorităţile caută soluţii să stopeze acest fenomen.
În judeţul Botoşani de pildă, un edil a cumpărat toate casele abandonate din comună şi le-a refăcut. Apoi a convins oameni din alte locuri să se mute aici şi le-a dat aceste locuinţe gratuit. În doar câteva luni, 10 familii noi au venit în sat şi a crescut astfel şi numărul elevilor.
Comuna Concești din Botoşani a început să se golească de tineri încă din 2010. Autorităţile s-au speriat că rămân cu o populaţie îmbătrânită şi multe case abandonate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am cam îmbătrânit şi murim, iar în urmă trebuie să mai rămână cineva. Şi noi avem copii, dar nu-s pe aici", spune un localnic.
În urmă cu 2 ani şi jumătate, edilul a început să ia măsuri. A identificat toate locuinţele părăsite din comună şi le-a cumpărat de la bătrânii proprietari. Le-a restaurat, apoi a dat sfoară în ţară că le oferă gratuit familiilor care vor să se mute aici, cu condiţia să rămână pe termen lung. Planul a dat roade.
"Am venit de la Mileanca. Stăteam la fratele meu, iar de când am venit aici, e foarte bine”, spune o localnică.
În doar câteva luni, 10 familii noi au venit în comună. Astfel a crescut şi numărul elevilor.
"Numărul copiilor din şcoala gimnazială ajungea la aproximativ 150 de copiI, iar după programul de repopulare, numărul acestora a crescut la 220. În anul când s-a început programul, aveam clase simultane. Am reuşit şi am făcut clase de sine stătătoare", suține Petronela Iancu, directorul școlii.
"Este foarte bine. Ne-am bucura dacă ar putea să continuie acest program. Au murit foarte multe persoane şi au rămas case goale. Au adus tineret acum, avem copii la şcoală. Este foarte bine", spune o localnică.
Autorităţile locale caută acum soluţii financiare ca să continue programul de repopulare.