Semnal de alarmă pentru România. "Revoluţia fiscală" ne-ar putea lăsa fără investiţiile private
România riscă să piardă investiții private importante. Este semnalul de alarmă, pe care îl trag organizațiile patronale, și consultanții fiscali.
Asta, după ce așa-zisă revoluție fiscală a Guvernului a pus în așteptare planurile mari. Este vorba despre proiecte de centre logistice, construcții rezidențiale, sau chiar de ridicarea, ori extinderea unor fabrici. Potrivit unor surse, premierul le-ar fi promis investitorilor că PSD va modifică în Parlament regulile adoptate de Guvern.
Consultanții fiscali susțin că mai multe companii mari
si-au amânt planurile pentru România, după ce Guvernul a aprobat aproape 100 de modificări ale Codului Fiscal. Vor intră în vigoare peste doar 6 săptămâni.
Doina Georgescu, consultant RSM România: "Cei care sunt încă în faza de a decide - merg sau nu merg, avem trei clienți care în momentul de față au spus mai așteptăm puțin.Cei care au fost surprinși de modificările Codului Fiscal cu proiectele în derulare acum calculează ce pierderi au și ce reduceri de rentabilitate vor avea după ce vor termina proiectele"
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Ramona Jurubita, partener KPMG România: "De vineri de când ordonanță a fost publicată în Monitorul Oficial cred că nu am mai văzut un nivel atât de scăzut în ce privește lipsa de încredere, perspectivă și credibilitate asupra unui plan de afaceri care să stea în picioare pe jumătate de an ca să nu mai vorbim de un an sau 5 ani pentru că e utopic."
Planurile de afaceri pot fi afectate de toate măsurile luate de Guvern. Impactul cel mai puternic va fi însă la investitile mari făcute pe baza de împrumuturi. Firmele nu își mai pot deduce într-un an decât 200 de mii de euro din dobânzile pe care le plătesc pentru aceste credite de dezvoltare. Pe locul al doilea va fi creșterea salariului minim.
Iancu Guda, președintele AAFBR: "Am calculat ce înseamnă noul salariu minim asupra companiilor cu cifra de afaceri sub un milion de euro pentru că acestea vor fi cele mai afectate. Și cifrele mele indică că vor pierde toată profitabilitatea doar din acest șoc. Dacă măresc brutul acum și la anul se măresc alte taxe, eu ce fac?" Și așteaptă să vadă, dar e temător pentru că s-ar putea să piardă resursă umana"
Într-un studiu recent al Consiliul Investitorilor Străini, schimbările legislative sunt pe primul loc, cu 90% din răspunsuri, la motivele care afectează planurile de afaceri.
Acum 2 ani acest indicator era de doar 25%. În plus, 75% dintre investitorii participanți la sondaj cred că mediul de afaceri s-a deteriorat, iar 42% spun că România are de pierdut în competiția continentală. Din păcate, statul contribuie cel mai mult la această degradare.
Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal:"Practic investițiile publice probabil anul asta vor avea un minim al ultimilor 12-15 ani, după ce au scăzut foarte mult în ultimii ani. În zona privată însă investițiile au crescut un pic mai ales în zona maidegraba speculativă, în zona de construcții rezidențiale"
O investiție înseamnă locuri de muncă, salarii mai mari, valoare adăugată produsă în România și este determinată, teoretic de mediul economic, gradul de dezvoltare, legislație, fiscalitate și calitatea instituțiilor. Dacă aceste lucruri sunt puse în pericol, apare șomajul iar economisirea, încasările la buget și bunăstarea oamenilor scad.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, guvern, investitii, afaceri, legile justiției, tudose,
Dată publicare:
16-11-2017 19:11