Romania a devenit furnizorul principal de plante medicinale in Europa si America. Planta care se vinde si cu 40 de euro/kg
Afacerile cu plante medicinale iau amploare pe piata romaneasca si, mai nou, antreprenorii romani au patruns si pe plan extern. Anual, din Romania, pleaca tone de plante medicinale in tari europene, dar si in America sau Canada.
Castigul este pe masura, avand in vedere ca numai arnica se vinde cu 40 de euro kilogramul. Plantele culese din toata tara sunt uscate, ambalate si trimise peste hotare. De multe ori acestea se intorc in tara noastra sub forma de produse ambalate.
Romania a devenit in ultimii ani furnizorul principal de plante medicinale pentru tarile din Europa, dar si pentru America sau Canada. Sute de tone pleaca la export in fiecare an, iar afacerile de acest gen infloresc, daca ne gandim ca doar arnica se vinde cu 40 de euro pe kilogram.
Plantele sunt culese din toata tara, iar dupa ce sunt uscate si ambalate, ajung la strainii care le folosesc in industria farmaceutica si cosmetica.
Culegatoare: "Le luam doar pe cele care sunt inflorite ca sa le putem recupera fara codita, si de aici o sa adunam cel putin 10 kg."
Pe campurile din judetul Cluj este forfota mare in aceasta perioada. Oamenii culeg de zor flori de salcam, soc si rostopasca. Plantele atent sortate ajung apoi in depozit.
Culegatoare: "Orice planta medicinala, in faza de achizitie, adica crud, se usuca. Partea de uscare se face in centrele de achizitii, pe urma intra in firma."
Ioan Harangut, director firma: "In principal, plantele ambalate merg pe partea de Canada, Statele Unite, Spania, Irlanda, Polonia si exportam mai mult pe Germania plante vrac. Nu reusim sa adunam plante cate ne trebuie noua pentru produsele finit."
Peste 15 tone de plante precum ciubotica cucului, papadii, urzici, flori de soc si arnica pleaca din acest depozit o data la doua saptamani spre export. Cererea este mare si in tara.
Andrei Katona, directorul de vanzari al unei firme de plante medicinale: "Colectam in jur de 2.000-2.500 de tone in crud, ceea ce inseamna o livrare in uscat de 400-450 de tone, de la tot ce se poate colecta din flora spontana: de la ciubotica cucului, paducel, urzica, tei, in cantitati mari, soc."
Pretul variaza intre 3 si 5 euro pentru kilogramul de urzici, papadii, ciubotica cucului, tei sau soc. Una dintre cele mai scumpe plante este insa arnica - aceasta se vinde si cu 40 de euro kilogramul.