Româncele care au redescoperit mașina de cusut. Care este cel mai mare avantaj al lor
Pentru că s-au săturat de produsele de slabă calitate vândute la suprapreț, s-au întors la îndeletnicirile bunicii. Sunt româncele care au redescoperit mașina de cusut și fac acum haine nu doar pentru ele, ci și pentru cunoscuți.
Spun că în felul acesta salvează timp și creează produse unice. Și sunt din ce în ce mai multe.
Potrivit INS, în 2015 erau doar 18 mașini de cusut la suta de locuitori, în timp ce anul trecut numărul acestora ajunsese la aproape 21.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
La 11 ani, Ștefana poartă rochii unicat, făcute chiar de mama ei. Frățiorii mai mici au șepcuțe create pe măsura lor, ghiozdane și penare, toate colorate. Alina, din Brașov, de profesie economist, a investit 1.000 de lei în mașina de cusut și a învățat totul de pe internet sau din reviste. Acum își face propriile tipare pentru genți.
Alina Villanova: ”E o economie, materialele sunt foarte bune, lucrez numai cu bumbac sută la sută, arată altfel. Pentru eliminarea stresului mi se pare ideal și satisfacția faptului că iese ceva din mâinile tale”.
Și Claudia a descoperit beneficiile propriei mașini de cusut, așa că a renunțat să își mai ia haine din magazine. Își face îmbrăcăminte din material de calitate, astfel că poartă maiouri din mătase, rochii din bumbac și genți cu in și motive tradiționale.
Iar Corina din Cluj își face singură lenjerie și vinde și prietenelor sutiene din dantelă, făcute la comandă.
Corina Culev: "Aici am câteva modele pe care le-am făcut pentru mine luând în calcul dantela, plasa elastică, toate materialele necesare, am ieșit la 20-30 de lei maxim, însă dacă le-aș cumpără din magazin pentru 5 sutiene aș da peste 500 de lei lejer."
Cei care și-au cumpărat mașini de cusut spun că în felul acesta pot valorifica orice bucată de material, în plus nu mai aruncă haine, doar le reînnoiesc și le dau o altă "înfățișare". De aici s-au dezvoltat și adevărate afaceri. Diana, din Cluj, are propriul atelier de croitorie și organizează cursuri de design care costă 3300 de lei.
Diana Tanca, manager atelier: "În special din domenii mai puțin creative tânjesc după o doză de creativitate și atunci se îndreaptă spre astfel de hobby-uri, chiar dacă nu ajung neapărat să își schimbe jobul. În toamnă o să fie al 7-lea curs, până acum 60 de fete au făcut cursul. ”
Una dintre cursante este Ioana, care lucrează în resurse umane: "Acum lucrez la un sacou. E un sacou simplu, clasic care vreau să fie exact pe mărimile mele și lucrez de aproximativ o săptămână la el."
Pasionatele de cusut reușesc să facă și profit odată ce primesc comenzi numeroase de la cei care le văd hainele "originale".