Afacerile de familie din agricultură, modernizate de copii cu noile tehnologii
Agricultura „moștenire de familie" se dezvoltă. Copiii fermierilor care și-au deschis afaceri după '90 s-au școlit și preiau acum conducerea. Ei vin cu temele făcute și un suflu nou.
Alexandru are 28 de ani, a studiat la Universitatea de Agronomie din Timişoara şi de câţiva ani lucrează în ferma de vaci a tatălui său din Arad. Într-un timp foarte scurt a reuşit să obţină aproape 2 milioane, fonduri europene, pentru a moderniza grajdurile.
După modernizare, fermierii vor lansa pe piaţă un brand propriu şi vor să vândă lapte, brânză şi iaurt.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexandru Rotaru: „Ne-am propus să facem şi procesare, să mergem pe piaţa cu produse autohtone, de calitate ridicată, să nu mai mâncăm toate produsele lactate pline de aditivi.”
Culiță Rotaru: „Fiul meu a venit nou cu tot ce înseamnă tehnologia modernă, ei au o altfel de educaţie, fac studii mai avansate. Noi ne-am limitat, cei născuţi în anii '70 la maximum cât am putut.”
Denisa e studentă în anul patru la Agricultură. Tatăl ei nu a accesat până acum pentru ferma lor fonduri europene, iar ea vrea să schimbe acest lucru.
Denisa Hetea: „Să avem utilaje mai performante şi să ne mărim suprafaţa de teren arabil, dar optez şi pentru agricultură în sistem ecologic. Studiind mi-am dat seama că e foarte important ce mâncăm.”
Cornel Hetea: „Ne ajută, o dată cu experienţa din facultate şi a doua oară ne ajută prin elan."
Familia Bratu are o stână şi 400 de hectare cu cereale. De când fiul a preluat conducerea, suprafaţa cultivată s-a dublat, iar parcul de utilaje s-a modernizat.
Tânărul a cumpărat o combină performantă cu 400.000 de euro, prin care a înlocuit alte trei utilaje şi a reuşit să reducă din cheltuieli.
Ioan Bratu junior: „Are GPS, îmi cartografiază terenul, pot să memorez de la un an la altul ce culturi am avut."
Ioan Bratu senior: „Are altă viziune, alta putere de muncă, vede treburile altfel. Noi nu ştim să lucrăm nici pe calculator, nici pe telefon.”
Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, România este pe locul doi în Uniunea Europeană, cu peste 40% dintre agricultori în vârstă de peste 40 de ani. Din această cauză, atât Ministerul Agriculturii cât şi Uniunea Europeană, vor aloca mai multe fonduri pentru întinerirea fermelor.