Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida

20-11-2018 18:29

Vă place să mâncaţi biscuiţi crocanţi, coaja prăjită de pâine, cartofi bine rumeniţi sau o bucată de carne lăsată mai mult pe grătar? Greşit! Potrivit Comisiei Europene, toate acestea au un conţinut ridicat de acrilamidă, o substanţă cancerigenă.

Drept urmare, de anul acesta, şi în România producătorii trebuie să testeze alimentele prăjite şi să păstreze anumite limite.

Ca să nu ne speriem, specialiştii în nutriţie ne spun din start că nu trebuie să renunţăm la mâncărurile preferate, ci doar să fim atenţi cât de mult le prăjim sau le coacem.

Acrilamida apare atunci când produsele care conţin amidon şi zahăr sunt gătite la peste 120 de grade Celsius.

Nastasia Belc, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare București: ''Painea coaptă ştim ce frumos miroase, dar atunci când tratamentul termic este mai puternic şi pe o perioadă mai mare, se formează acrilamida. Să nu luăm pâinea prea închisă la culoare, prea prăjită, să avem grijă când mâncăm grătar cu dungile alea negre, să nu îl ardem prea tare, să nu prăjim ceapă prea tare acasă - creşte conţinutul de acrilamidă foarte mult. Când prăjim cartofii, să fie aurii nu bruni, când prăjim carnea, legume - la fel.''

Uniunea Europeană a emis anul acesta o recomandare prin care ne sugerează să reducem conţinutul de acrilamidă. În cazul cartofilor, de exemplu, ar fi bine să să fie prăjiţi între 160 şi 175 de grade, iar dacă sunt copţi, între 180 şi 220 de grade.

De asemenea, cartofii trebuiesc spălaţi şi ţinuţi în apă între 30 de minute şi două ore înainte să ajungă în tigaie.

În Laboratorul de bioresurse alimentare din Bucureşti au fost făcute deja mai multe tipuri de analize. Specialiştii au găsit depăşiri mari în special la biscuiţi, la cei clasici cu sare sau la cei digeşti cu cereale şi fructe ori scorţişoară. Cu valori scăzute au ieşit produsele din porumb cum sunt pufuleţii.

Corina Zugravu, nutriționist: ''Întotdeauna am mâncat covrigul ars şi am mâncat coajă de pâine arsă. Ei bine, sunt zonele care au cantitatea ce mai mare de acrilamidă. Se pare că ar avea acţiune cancerigenă."

Nastasia Belc: ''Pana în 2002 nu ştiam nici potenţialul cancerigen al acrilamidei, nici că se formează în alimente şi totuşi am trăit până acum. Dar dacă vrem să trăim mai sănătos şi mai mult, să avem grijă.”

Pe lista neagră se afla şi cafeaua, care poate conţine acrilamidă, dacă este prăjită prea tare.
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Tags: acrilamida,


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26