Romania te iubesc! 2004- 2007: Credite fara numar

×
Codul embed a fost copiat

Intre 2004 si 2007, Romania cunoaste mult asteptatul boom economic. Nu pentru ca ne-a lovit harnicia, ci pentru ca fratii plecati la munca in Italia si Spania au trimis munti de bani acasa.
 

Tara a crescut spectaculos. Am invatat sa facem credite, sa le cheltuim, sa iesim in lume si sa ne luam cat mai multe case. Este insa si perioada in care disparitia unei avocate din Brasov arunca in ridicol tot sistemul judiciar romanesc. Cazul Elodia devine cel mai tare din ultimii 17 ani.

2004

2004 a fost probabil unul dintre anii post-decembristi cei mai bogati in evenimente: incepe marele exod al romanilor catre vest. Constructori, capsunari, bone muncesc pe branci la straini ca sa trimita acasa un ban. Intr-o tara bogata, cu oameni saraci, miza electorala e uriasa. Dupa patru ani in care PSD e la putere, incepe sa se contureze o coalitie care promite romanilor "dreptate si adevar". In tara, euforia noii opozitii nu are ecou. Saraciti de capitalismul dur, romanii se inghesuie sa prinda un loc de munca in strainatate si se contureaza un segment social nou: capsunarii.

In martie 2004, Romania descopera cu groaza ca terorismul s-a apropiat de ea periculos de mult. La Madrid, reteaua feroviara este tinta unui atac cu bombe, in care au pierit 200 de oameni si alti 1.000 au fost raniti. Printre ei multi romani, care se aflau in tren, spre locul lor de munca.

Citește și
Mineriada
Romania, te iubesc! 1996-2000: Mineriade si Papa in Romania
„Sunt trei criminali neprinşi, nu unul.” Profilerul Dorin Dumitran, despre cele 4 femei ucise în Vaslui, după ce au fost luate cu maşina la autostop

Terorismul devine deci o realitate pentru romani, asa ca momentul 2 aprilie vine pentru unii cu un oftat de usurare. Am intrat cu arme si bagaje in NATO, fericiti ca de-acum americanii ne vor proteja si ca toate problemele noastre vor disparea.

Bancile incep sa vina in Romania. Iar cele care pana acum aveau doar sedii centrale incep si ele sa coboare in cartiere, iar printre alimentarile si chioscurile de la parteruri de bloc se deschid una dupa alta sucursale bancare. Incet, creditele pentru case si masini devin mai accesibile. Acum se pun bazele investitiilor imobiliare care vor exploda in urmatorii 3 ani.

Dar toamna, pe scena Romaniei incepe o noua telenovela! Cea electorala!

Dragul de Stolo renunta la cursa pentru presedintia Romaniei si ... se face rocada. Printre lacrimi si sughituri, Traian Basescu preia rolul de candidat al opozitiei in cursa pentru presedintia tarii. Nici pana astazi romanii n-au inteles daca lacrimile au fost sincere sau doar o stratagema politica.

Finalul lui 2004 gaseste tara in fierbere electorala: PSD intra in lupta cu Adrian Nastase, Alianta PNL- PD, cu Traian Basescu. Dar exit-poll-urile din turul doi arata o Romanie impartita in doua tabere. Ambii candidati par sa castige cate 50% din voturile noastre. Si ambii sarbatoresc victoria. Dupa o noapte si o zi de asteptare, candidatul PSD isi recunoaste, sportiv, infrangerea.

Anul se incheie tragic. Teo Peter, basist celebru si iubit, moare intr-un accident de masina. Vinovat, un puscas de la ambasada americana. Americanul sfideaza legile romanesti si romanii fierb de furie in fata unui scandal diplomatic, in care autoritatile romane isi dovedesc, umilite, neputinta.

26 decembrie, a doua zi de Craciun. Se produce devastatorul tsunami si sute de mii de oameni au pierit sub valurile din Oceanul Indian.

2005

2005 a fost anul care ne-a pus greu la incercare. Nici nu intram bine in ianuarie, ca Romania e din nou cap de afis, cu un record Guiness. Se naste fetita cu cea mai batrana mama din lume, Adriana Iliescu, de 67 de ani.

Oamenii de afaceri, intreprinzatorii isi iau avant, incurajati de proaspata cota unica de impozitare de 16%. Dar linistea romanilor e spulberata cu o veste bomba: 3 jurnalisti romani, disparuti in Irak. Criza a durat 55 de zile. O rapire ciudata, ramasa cu multe semne de intrebare. Tap ispasitor e Omar Hayssam, om de afaceri sirian cu puternice legaturi in lumea politica romaneasca, arestat pentru terorism si scapat apoi, in 2006, printre degetele autoritatilor... in strainatate si condamnat in lipsa.

Insa primavara lui 2005 avea sa tulbure si mai adanc sufletele romanilor. Omenirea pierde un lider spiritual, Papa Ioan Paul. 

Intre timp, in politica, au loc schimbari de look: Traian Basescu isi tunde... suvita buclucasa. Si apoi, vine potopul, la propriu.

Iulie aduce romanilor o schimbare majora: denominarea si, in timp ce romanii se incurca in calcule cu taierea celor 4 zerouri din coada leului puternic, Europa e zguduita de o noua tragedie, o serie de atacuri teroriste in Londra. Printre victimele atentatului s-a aflat si o romanca. Dar, dincolo de pierderi, romanii descopera placerea de a cheltui bani imprumutati si 60% dintre romani au credite.

Consumul, constructiile si investitoriI straini relanseaza practic economia tarii. Insa furia progresului se intoarce impotriva noastra. Vanzarile uriase de masini duc la ambuteiaje interminabile. Piata imobiliara explodeaza, locuintele se scumpesc de pe o zi pe alta. Se construieste peste tot, haotic, fara infrastructura, iar efectele sunt pe termen lung.

In toamna lui 2005, virusul H5N1 a declansat isterie, romanii s-au vaccinat cu furie, au omorat pasari si au falimentat producatorii de carne si oua. Dar Romania se bucura de bani. Nu fiindca economia tarii merge brici, ci cu ajutorul celor care pleaca in valuri, la munca in strainatate.

In 2005, emigrantii au trimis acasa 4,3 miliarde de euro, cu 1,5 miliarde mai mult decat in 2004. Aproape jumatate din aceste miliarde au fost trimise "cu sacosa", bani cash, prin intermediul rudelor si ai soferilor de autocare. Peste 2 milioane de romani muncesc in strainatate, majoritatea la negru.

2006

Ianuarie. Anul incepe cu geruri cumplite.

Putin mai tarziu, sapte oameni mor in mina de la Anina. In timp ce industria carbunelui, muribunda, trage dupa ea vieti in mormant, la Bucuresti se trateaza chestiuni vitale. Domnul si doamna Nastase sunt cercetati pentru coruptie si plimbati la DNA intr-o afacere incurcata cu terenuri si termopane.

Anul e plin de pierderi grele. Ramanem mai saraci fara Gica Petrescu, iar Laura Stoica, care abia aflase ca va deveni mama, avea sa piara intr-un accident impreuna cu logodnicul ei. Regizorul Cristian Nemescu moare si el prea devreme, tot intr-un accident, fara sa-si mai poata termina filmul "California Dreamin', nesfarsit" premiat la Cannes in 2007. In septembrie, moare pe patul de spital Silviu Brucan.

Primavara aduce si evenimentul anului, o hernie de disc prezidentiala, care se rezolva la Viena. Presedintele tarii se recupereaza cu gimnastica medicala, iar romanii descopera un nou sport occidental, goana dupa reduceri! Mall-urile, supermarketurile se deschid unul dupa altul si iau mintile romanilor, vanzatorii din vest isi depasesc cu mult planurile de vanzari. Creste puterea de cumparare si odata cu ea nivelul de trai. Concurenta dintre banci face creditele ipotecare tot mai accesibile, iar perspectiva intrarii in UE transforma Romania in atractia imobiliara numarul unu pentru investitorii straini.

Septembrie 2006. Intr-o expeditie in Himalaya, cameramanul PRO TV Sergiu Matei face istorie, filmand in premiera mondiala graniceri chinezi care impusca pelerini tibetani aflati in drum spre Dalai Lama. Insusi Dalai Lama i-a multumit romanului pentru ceea ce a facut. Ne intoarcem in tara. 23 octombrie 2006 ramane in istorie. Nici un roman nu va mai fi luat cu arcanul la oaste! Intre timp, exodul romanilor pare de neoprit: peste 3 milioane de romani muncesc in pribegie si trimit banii acasa. Peste 5,4 miliarde de euro.

In tara insa, zeci de mii de copiii, parasiti de parinti fugiti la munca in strainatate, sufera in tacere.

Anul se incheie cu speranta ca odata cu intrarea in UE si acesti copii lasati in grija rudelor isi vor revedea parintii, care vor fi liberi sa calatoreasca doar cu buletinul, fara vize!

2007

Si intr-adevar, 1 ianuarie 2007 schimba istoria Romaniei. Ca sa demonstreze ca pentru noi, romanii, nu mai exista granite, PROTV a transmis stirile de la Bruxelles.

Si filmul romanesc este primit cu onoruri in vest, datorita lui Cristian Mungiu, primul roman care ia Palm d'Or, la Cannes.

In primavara, Parlamentul il suspenda pe Traian Basescu din functia de presedinte si-l acuza ca a incalcat Constitutia. Romanii sunt chemati la referendum. In urma caruia, glorios sau nu, Basescu se reinstaleaza la Cotroceni. Dezamagirea romanilor fata de politicieni, se reflecta si in europarlamentarele din toamna, cu cea mai scazuta prezenta din istoria post-decembrista a Romaniei.

Vara lui 2007 ingenuncheaza toata suflarea crestina, Patriarhul Teoctist se stinge. Apoi, romanii mai pierd un om valoros, pe Florian Pittis.

Insa pe plan economic, ne merge tot mai bine. Miliarde de euro intra in tara, prin romanii care muncesc in strainatate si prin investitori de calibru, iar pentru multi visul de a trai ca-n Vest se implineste. In iulie, euro scade la 3,1 lei, iar salariile par chiar multumitoare.

Dar evenimentul anului este, de departe, disparitia Elodiei!

Povestea despre o avocata de negasit, cu un sot politist retinut si anchetat ramane peste ani un mister sau crima perfecta, inspirata dintr-un film american cu Anthony Hopkins, depus si el ca proba la dosarul Elodia.

Numele Elodiei a devenit in acesti ani: hit, prajitura, subiect de scenarii de film si in sfarsit marca inregistrata.

In decembrie, Romania se astepata la declaratii fabuloase de la "Luceafarul huilei", eliberat dupa 10 ani de puscarie.
Se incheie astfel patru ani tumultosi din viata romanilor, cu pierderi dar si castiguri enorme. Cel mai important castig e drumul hotarat spre Occident.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Citește și...
Romania, te iubesc! 2000- 2003: Fara vize
Romania, te iubesc! 2000- 2003: Fara vize

Anul 2000, un mit pentru cei care erau niste copii pe vremea lui Ceausescu, n-a fost nici pe departe ceea ce speram. Tara s-a umplut de someri, fabricile au fost inchise, iar la putere veneau cei de la PSD.

Romania, te iubesc! 1996-2000: Mineriade si Papa in Romania
Romania, te iubesc! 1996-2000: Mineriade si Papa in Romania

Dupa sase ani de guvernare de stanga, Romania se pregatea, la mijlocul anilor '90 sa vireze spre dreapta. O schimbare pe care multi au asteptat-o ca pe o salvare, dar care nu ne-a dus, in final, acolo unde speram.

Romania, te iubesc! 1992-1996: Libertatea, greu de gestionat
Romania, te iubesc! 1992-1996: Libertatea, greu de gestionat

Decembrie ne-a amintit ca au trecut 20 de ani de cand suntem liberi. Daca primii doi ani dupa Revolutie au fost de cautare si confuzie, urmatorii patru ne-au invatat cat de greu de gestionat poate fi uneori libertatea.

Recomandări
„S-a dus tot!”. Puhoaiele dezlănțuite au făcut 4 morți și au acoperit sate. Oamenii așteptau pe acoperișuri să fie salvați
„S-a dus tot!”. Puhoaiele dezlănțuite au făcut 4 morți și au acoperit sate. Oamenii așteptau pe acoperișuri să fie salvați

Ploile torențiale au lovit estul țării și au provocat inundații devastatoare, mai ales în județul Galați. Patru oameni au pierit! Apele au acoperit sute de gospodării, au rupt drumuri și făcut pagube uriașe!

Drama celor care s-au apucat de droguri și au pierdut tot. ”Asta e cel mai greu în dependență, că devii robit”
Drama celor care s-au apucat de droguri și au pierdut tot. ”Asta e cel mai greu în dependență, că devii robit”

Mărturiile dependenților ar trebui să fie semnale de alarmă pentru noi toți, să înțelegem cât de mare este pericolul consumului. Duminică, la "România, te iubesc", vom discuta pe larg acest subiect.  

Tinerii români nu-și mai permit să cumpere casa lor și stau cu părinții până la 30 de ani. ”Suntem o țară foarte aglomerată”
Tinerii români nu-și mai permit să cumpere casa lor și stau cu părinții până la 30 de ani. ”Suntem o țară foarte aglomerată”

Se construiește tot mai puțin în țara noastră, iar asta duce la creșterea prețului locuințelor, întrucât cererea a ajuns mai mare decât oferta.