Romania, te iubesc! 2000- 2003: Fara vize
Anul 2000, un mit pentru cei care erau niste copii pe vremea lui Ceausescu, n-a fost nici pe departe ceea ce speram. Tara s-a umplut de someri, fabricile au fost inchise, iar la putere veneau cei de la PSD.
Aceasta este insa si perioada in care ne-am simtit cu adevarat liberi: vizele au fost eliminate si am fost invitati sa ne alaturam Aliantei Nord-Atlantice. Ne-am bucurat sa aflam ca se contura, in sfarsit, o clasa de mijloc puternica si ca ne depaseam conditia de tara defavorizata.
2000 a fost anul in care romanii au iesit in strada, anul in care a avut loc o miscare de protest aproape in fiecare zi, anul in care romanii nemultumiti de guvernarea CDR-ista, i-au readus la putere pe Ion Iliescu si PDSR.
2000 incepea bine. Era promolgata legea Lupu, prin care se retrocedau terenurile si padurile. TVA se reducea de la 22 la 19% iar Ministerul Finantelor le vindea oamenilor titluri de stat cu dobanda de 65%. Fondul proprietatii de stat vindea una cate una fabricile de stat, iar investitorii straini isi aratau timid interesul de a investi in tara noastra. Acest peisaj incurajator avea sa fie lovit de furia naturii. In luna aprilie, Romania s-a confruntat cu cele mai mari inundatii inregistrate vreodata de tara noastra. 10 oameni au murit atunci. 465 de gospodarii au fost inundate si 10 km de drum au fost rupti de suvoaie. Case puse la pamant si oameni disperati ramasi pe drumuri pe care autoritatile refuzau sa-i ajute. Acela a fost momentul in care romanii si-au intors fata catre romani.
Campania noua ne pasa, lansata de PROTV, demostra inca o data ca in momente grele romanii sunt solidari. Cei saraci dadeau din saracia lor, cei bogati lasau sume impresionante fara a cere nimic in schimb. Zeci de tiruri cu ajutoare au plecat spre toate satele afectate intr-un spectacol al umanitatii fara precedent.
Luna mai aducea cel mai mare scandal financiar pe care Romania l-a inregistrat vreodata. Prabusirea Fondului National de Investitii, o societatea care le oferea oamenilor dobanzi mai la depozite. CEC era prezent in contractele oamenilor ca fiind garant al fondului. Primul semn de faliment a aparut in momentul in care Presedintele Fondului Ioana Maria Vlas si-a anuntat demisia. La scurt timp, a fost data in urmarire generala.
Odata cu probusirea fondului, s-au prabusit si sperantele celor 318.000 de romani care investisera in acea societate tot ce aveau.
La scurt timp de la prabusirea FNI, oficialii spuneau ca statul n-are nicio implicare, iar oamenii trebuie sa se adreseze instantelor pentru a-si recupera banii.
Miile de pagubiti FNI se amestecau cu sutele de mii de angajati ai statului iesiti in 2000 in strada. Guvernul CDR incheiase in urma cu un an un acord cu Banca Mondiala prin care se angaja sa inchida fabricile nerentabile si sa faca disponibilizari. Insa nu avea o strategie clara pentru sutele de mii de romani disponibilizati.
Pe fondul acestor nemultumiri, dar si a acuzatiilor de coruptie, romanii decid in 2000 sa readuca la putere PDSR.
La alegerile locale social-democratii aveau sa castige cele mai multe mandate in tara. Si poate s-ar fi intamplat si in Bucuresti, daca in ultimul moment nu s-ar fi inscris in cursa un candidat surpriza: Traian Basescu.
Sorin Oprescu, primul clasat in primul tur cu 40, % avea sa-l infrunte in cel de-al doilea tur pe Traian Basescu, ce obtinuse doar 17 procente.
Si totusi, Basescu se instaleaza la primarie, dupa ce il invinge pe Sorin Oprescu cu o diferenta de un procent si 38 de sutimi.
Toamna avea sa aduca in atentia romanilor primul asasinat la comanda din tara noastra. Victima, Liderul sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahlneanu.
Rata somajului crestea de la o luna la alta, iar romanii isi pierdusera increderea in clasa politica de atunci care dupa patru ani de guvernare nu reusise sa le arate alegatorilor unde sunt cei 15.000 de specialisti cu care se laudasera ca vor scoate tara din saracie. In noiembrie, erau chemati sa-si aleaga un nou presedinte.
11 candidati s-au inscris in cursa. Romanii dadeau un semnal clar ca sunt nemultumiti de politicienii de dreapta si aducandu-i fata in fata in turul doi pe doi politicieni de stanga Ion Iliescu si Corneliu Vadim tudor. Seara avea sa aduca victoria liderului PDSR care castiga alegerile cu 66.83%
Cu PDSR instalat confortabil la guvernare, romanii se pregateau sa intampine noul mileniu… Mii de oameni s-au bucurat de trecerea in noul mileniu, in strada. Unii s-au intors cateva zile mai tarziu, tot in strada, ca sa prosteze pentru ca nu-si primeau salariile la timp.
In luna iunie, Romania ajungea in atentia intregii lumi datorita curajului unei tinere care a salvat de la moarte o fetita de doi ani care cazuse intr-un put adanc de 11 metri.
Insa de departe cel mai tragic moment a fost cel din 11 septembrie 2001. Acea zi avea sa ramana in istorie pentru totdeauna: un avion deturnat de teroristi intra in plin intr-unul din cele doua turnuri gemene de la World Trade Center din NY.
4 avioane s-au prabusit in acea zi in Statele Unite, o tragedie care a dus la moartea a 3.000 de oameni dintre care patru romani. Atentatele au fost revendicate de gruparea terorista condusa de Osama bin Laden. La scurt timp, George Bush declara razboi terorismului.
Pentru romani insa, anul 2001 se incheia cu un sentiment puternic de libertate.
Dupa 11 de la revolutie, romanii se simteau in sfarsit liberi intr-o Europa care nu-I mai tinea la granita. Uniunea Europeana hotarase sa elimine vizele pentru romani.
In aprilie, Romania, aspiranta la titlul de mebra NATO, se alatura Americii in lupta impotriva talibanilor si trimitea in Afganistam 500 de miliatari.
In aceeasi vara, Romania amintea din nou lumii intregi ca este raiul pedofililor deghizati in oameni de bine, veniti sa ajute copiii sarmani. La Iasi, istoricul Kurt Treptow era acuzat ca a intretinut relatii sexuale cu minori.
Luna noiembrie, aducea primele tensiuni intre presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase, care isi dorea alegeri anticipate.
PSD statea bine in sondaje, iar Nastase dorea inca un mandat 2003-2007, care sa includa si integrarea Romaniei in Uniunea Europana, dupa eliminarea vizelor si castigarea statutului de membri NATO.
Anul 2002 se incheia insa cu o noua victorie pentru Romania. Dupa UE care ne daduse un vot de incredere eliminand vizele, si NATO ne invita sa devenim membrii.
Anul 2003 debuta cu anuntul partidelor de dreapta care hotarasera sa se alieze impotriva puternicului PDSR. Pe 8 ianuarie, se puneau bazele aliantei Dreptate si Adevar- PNL - PD. Alternativa dreptei la cei patru ani de guvernare pesedista. Cu Teodor Stolojan propus la presidentie si Traian Basescu premier, DA isi propunea sa castige alegerile in 2004.
In martie, americanii declansau razboiul impotriva Irakului, acuzand regimul lui Sadam Husein ca detine cantitati mari de arme de distrugere in masa si ca are legaturi cu Al-Qaida - gruparea terorista care se face vinovata de atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.
Tot in luna martie, razboiul purtat cu autoritatile de pagubitii FNI aducea primul in arest primul vinovat. Ioana Maria Vlas era extradata si dusa la audieri.
In tot acest timp, romanii de rand se bucurau de primele semne de crestere economica. Bancile incepusera sa acorde credite fara sa mai ceara giranti si anuntau scaderi de dobanzi. Acela a fost momentul in care timid, isi facea aparitia clasa de mijloc si momentul care anunta boomul imobiliar.
In tot acest timp politicientii anuntau noi investitii in tara noastra. Se deschideau mall-uri, iar marile lanturi de hipermarketuri isi anuntau prezenta in tara noastra. Romania inregistra o crestere economica de 4,4%.
In luna octombrie, romanii erau chemati sa voteze noua Constitutie, care modifica mai mult de jumatate dintre articole si care printre altele aducea presedintelui tarii un mandat de cinci ani.
In luna noiembrie, murea primul roman trimis in misiune in Afganistan.
De atunci, numarul eroilor nostri a ajuns la 11, iar astazi Romania numara aproape 1.000 de militari in Afganistan.
In doar patru ani, tara noastra a trecut de la miscari de strada la miscari de trupe alaturi de aliatii americani, ani care romanii au readus la putere PDSR, anii in care Traian Basescu s-a facut popular luand masuri radicale. Acestea sunt vremurile in care timid isi aparitia clasa de mijloc si odata cu ea primele semne Romania isi depaseste conditia de tara defavorizata.