RETETE DE PASTE. Cozonacul si pasca, o traditie pe care fiecare regiune a tarii o trateaza cu secretele proprii
Cu nuca sau branza si stafide, cu unt sau cu spuma de ou, cozonacul si pasca se prepara diferit, de la o regiune la alta a tarii. Peste tot insa, troneaza pe masa de Paste.
Sarbatoarea este un prilej pentru gospodine, ca sa-si arate talentul in bucatarie, dar si sa foloseasca retete vechi, cu arome irezistibile.
Pe Valea Sebesului, in Alba, gospodinele au inceput deja framantatul. Ana si Paraschiva ne spun care este secretul cozonacilor pufosi, care dau pe-afara din tava: umplutura din nuca se amesteca si devine una cu spuma din albus de ou.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Albusul de ou il face sa fie mai bun?
- Da, da. Vine mai moale si mai frumos si creste inauntru, se difera de cel in care punem numai nuca si zahar"
Pentru o impletitura perfecta. rulati cozonacul cu ajutorul unui servet.
"Important este sa nu se ruleze cu mana, ca sa nu se indese aluatul, sa fie pufos"
O reteta veche de sute de ani, din inima Sibiului, spune ca in cozonac se pune unt ca sa infloreasca atunci cand ajunge in cuptor.
CITESTE SI: RETETE DE PASTE: Cozonac cu stafide, nuci si cacao pentru masa de Paste
CITESTE SI: RETETE DE PASTE: Pasca fara aluat pentru Paste, cu branza si stafide
"Folosim unt pentru ca in, aceasta reteta, untul da de fapt savoare si untul creste si face ca aluatul sa fie foarte pufos. Acum il taiem cat mai egal si ele se pun invers, lasat loc intre ele ca sa poata sa creasca"
Odata inflorit, deasupra cozonacului se trece o ploaie de lapte dulce. Astfel aromele se intrepatrund, transformandu-l intr-un preparat irezistibil.
In Oltenia, cozonacul incarcat de bunatati e semn de belsug si bunastare. Gospodinele pun laolalta ciocolata, stafide, nuca si rahat intr-un rulou auriu.
"Dupa ce am pus ciocolata, punem nuca, peste tot sa fie, stafidele si rahatul."
Nici pasca nu lipseste de pe mesele imbelsugate. Trenuie sa stiti ca umplutura din urda, smantana si stafide o face mai fina, iar ornamentele, mai apetisanta.
"Se impleteste un fitil, deasupra vom da cu ou, punem fitilul deasupra si vom face flori sau ce isi doreste fiecare. Ne jucam putin."
Ardelenii se lauda si ei cu cei mai buni cozonaci - aici, se fac cu branza de vaci si stafide. Doamna Livia foloseste o reteta de la strabunica ei, iar cozonacii parca ar fi din reviste, atat de bine arata.
"Aranjam si ultima felie, va uram Paste Fericit!"