Ritual rar, in Joia Mare. Arhiepiscopul Dunarii de Jos a spalat picioarele a 12 copii orfani

Ultima actualizare: 20-04-2014 00:32

Un ritual care se mai practica in putine biserici crestine din tara a fost savarsit, joi, la Catedrala Arhiepiscopala din Galati.

Slujba spalarii picioarelor, care e tinuta in Joia Mare din Saptamana Patimilor, inainte de Paste, simbolizeaza smerenia si dragostea lui Dumnezeu pentru oameni. Momentul aminteste de momentul in care, la cina cea de taina, Mantuitorul Iisus Hristos spala picioarele ucenicilor sai.

Intocmai ca Mantuitorul in urma cu peste doua milenii, Arhiepiscopul Dunarii de Jos a dezbracat straiele bisericesti, s-a incins cu un stergar, a luat un vas cu apa si a spalat picioarele a 12 copii orfani. Secventa biblica este una incarcata de invatatura.

IPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos: "Daca eu, Domnul si Invatatorul vostru, am spalat picioarele voastre, si voi sunteti datori unul altuia sa spalati picioarele, ca pilda am dat voua".

Copiii carora le-au fost spalate picioarele au varste cuprinse intre 7 si 15 ani. Au fost abandonati de parinti sau sunt orfani si provin dintr-un centru de plasament din Galati. Ei au primit din partea bisericii sosete si incaltari noi, de care s-au bucurat mai mult decat au putut exprima in cuvinte.

Slujba spalarii picioarelor este savarsita in putine biserici din Romania. Ritualul are loc in fiecare an, dupa impartasirea preotilor, in Joia Mare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO