RETETE DE PASTE: Cozonac cu stafide, nuci si cacao pentru masa de Paste

cozonac cu stafide, nuci si cacao, retete de Paste

Mirosul de cozonac proaspat scos din cuptor iti aduce aminte copilarie si de sarbatorile de Paste petrecute in familie? Iti propunem o reteta de cozonac veche, care a fost transmisa din generatie in generatie.

Gina Jalba de la MasterChef iti propune o reteta de cozonac speciala pentru acest an. "Aceasta reteta de Paste are o valoare sentimentala pentru mine deoarece o am de la bunica mea, care la randu-i o are de la bunica ei. Este o reteta veche, care a fost transmisa din generatie in generatie", spune Gina Jalba de la MasterChef.

=> MESAJE DE PASTE: Ce urari le poti trimite celor dragi de Paste
=> RETETE DE PASTE: Drob de miel pentru masa de Paste
=> RETETE DE PASTE: Ciorba de miel pentru masa de Paste

Cum prepari cozonacul de Paste

Ingredientele de care ai nevoie pentru aceasta reteta de Paste:
- stafide
- nuci
- cacao
- esenta de rom
- coaja de lamaie
- zahar vanilat
- 2 pliculete drojdie uscata
- 250 ml ulei
- 4 oua oua,
- 350 g zahar
- 500 ml lapte
- 1 kg faina

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Intr-o craticioara se fierbe laptele impreuna cu zaharul si un praf de sare. Se cern 500 g faina intr-un vas peste care se toarna laptele clocotit si se amesteca bine cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina, apoi se lasa sa se racoreasca.

Se face maiaua astfel: drojdia cu o lingurita de zahar si una de faina se amesteca si se dizolva cu putina apa, apoi se adauga 2 albusuri si se amesteca bine, dupa care se lasa sa creasca. Intr-un alt castron se pun cele 2 galbenusuri ramase + 2 oua intregi + vanilie, rom, coaja de lamaie si se amesteca totul bine. Maiaua si amestecul de oua se lasa intr-un loc caldut.

Cand faina oparita s-a racit (nu complet, trebuie sa fie calduta coca), se adauga 500 g faina si se framanta bine cu mainile (sau cu ajutorul unui robot de bucatarie) pana este inghitita toata faina. Se adauga maiaua si se framanta bine pana este incorporata toata. Se adauga amestecul de oua si se framanta foarte bine.

In final se pune uleiul putin cate putin si se framanta foarte bine pana ce aluatul face basici. Coca rezultata se pune intr-un vas incapator, se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut intr-un loc caldut pana ce aluatul isi dubleaza volumul. Locul unde se framanta aluatul trebuie sa fie caldut si lipsit de curent iar ingredientele (ouale, faina, zaharul, uleiul) trebuie sa aiba temperatura camerei (sa nu fie reci de la frigider).

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua si fiecare bucata de aluat se framanta cu mana pe planseta unsa cu ulei, se intinde si se umple cu nuca si cacao sau cu alta umplutura, dupa preferinte.

Umplutura de cacao:
- 2 linguri de cacao
- 100 gr zahar
- 1 albus de ou
- nuca sau stafide, rahat sau mac

Cozonacii formati se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca in tavi apoi se ung cu galbenus de ou si se presara zahar tos deasupra. Cozonacul de Paste se coace la o temperatura de 180 grade timp de aproximativ 30-40 min. Se poate face proba cu scobitorea avand totusi grija sa nu lasam usa cuptorului prea mult deschisa in timpul verificarii.

Gina Jalba a copt cozonacul in forme mici de briose, astfel ca timpul de coacere s-a redus la aproximativ 15-20 min.

Vezi mai multe retete pe www.foodstory.ro.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Proteste la Fabrica de Arme din Cugir. Angajații sunt nemulțumiți că nu au de lucru și cer demisia ministrului Economiei
Proteste la Fabrica de Arme din Cugir. Angajații sunt nemulțumiți că nu au de lucru și cer demisia ministrului Economiei

Aproape 200 de salariaţi ai Fabricii de Arme din Cugir, judeţul Alba, au participat, joi, la un protest, reclamând lipsa contractelor care să le asigure activitatea în fabrică.

Un centru de recuperare pentru persoanele cu dizabilități neuro-motorii s-a deschis în Oradea. A fost construit din donații
Un centru de recuperare pentru persoanele cu dizabilități neuro-motorii s-a deschis în Oradea. A fost construit din donații

Persoanele cu dizabilități neuro-motorii primesc o nouă șansă în Oradea. Acolo, s-a deschis un centru de recuperare, construit exclusiv din donații. Pacienții au parte de tratamente moderne, care sunt suportate de o fundație.

Preotul Dan Damaschin a lansat o nouă campanie menită să le aducă bucurie copiilor sărmani din Iași
Preotul Dan Damaschin a lansat o nouă campanie menită să le aducă bucurie copiilor sărmani din Iași

O amplă campanie menită să le aducă bucurie copiilor sărmani este în plină desfășurare la Iași.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.