RETETE DE CRACIUN cu Chef FOA. Secretul banal, dar esential pentru un cozonac perfect
Cea mai interesanta experienta din calatoria culinara de Craciun a lui Chef FOA este, de departe, cea a prepararii desertului traditional, din zona Mehedinti.
Vorbim despre doua feluri de dulciuri nelipsite de pe masa de sarbatori. La Isverna, Chef Foa a invatat sa prepare cozonac pe vatra, dar si o reteta cu care localnicii se mandresc: osanzele.
Un foietaj fin, in care untul a fost inlocuit cu osanza de la porcul sacrificat. Umplutura cu magiun de prune, facut in tuci, ii da un gust care ar bate oricand orice croissant frantuzesc.
Primul secret al cozonacului perfect, impartasit de Mamaia Iana lui chef FOA, pare banal, dar este esential: toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Desi nu constientizeaza, mamaia Iana are o tehnica desavarsita. Impresionat, chef Foa s-a oferit sa o ajute la framantat. I-a turnat, putin cate putin, o jumatate de litru de ulei caldut, cat intra in cele trei kilograme de faina din aluat.
La dospit, aluatul si-a dublat volumul. A fost umplut, apoi, cu nuca amestecata cu zahar si cacao.
Mainile iscusite au asezat cozonacii in tava. Dupa inca o jumatate de ora de toropeala langa soba, au fost dati la cuptorul cu lemne. Cam trei sferturi de ora au stat.
Daca pentru cozonaci unul dintre secrete este caldura, pentru osanzele lucrurile stau exact invers. Cel mai bine se pregatesc la racoare. Tanti Aneta, preoteasa din Isverna, stie cel mai bine tehnica prepararii lor, o adevarata arta. A facut cu miile pana acum. Deliciosul desert aduce cu aluatul frantuzesc, insa in loc de unt se foloseste osanza de porc.
Dupa 25 de minute osanzele sunt gata. 60 de osanzele plus sase cozonaci le-au incantat pe fetele adunate, de la asfintit, la claca.