RETETE DE CRACIUN cu Chef FOA. Secretul banal, dar esential pentru un cozonac perfect

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai interesanta experienta din calatoria culinara de Craciun a lui Chef FOA este, de departe, cea a prepararii desertului traditional, din zona Mehedinti.

Vorbim despre doua feluri de dulciuri nelipsite de pe masa de sarbatori. La Isverna, Chef Foa a invatat sa prepare cozonac pe vatra, dar si o reteta cu care localnicii se mandresc: osanzele.

Un foietaj fin, in care untul a fost inlocuit cu osanza de la porcul sacrificat. Umplutura cu magiun de prune, facut in tuci, ii da un gust care ar bate oricand orice croissant frantuzesc.

Primul secret al cozonacului perfect, impartasit de Mamaia Iana lui chef FOA, pare banal, dar este esential: toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Desi nu constientizeaza, mamaia Iana are o tehnica desavarsita. Impresionat, chef Foa s-a oferit sa o ajute la framantat. I-a turnat, putin cate putin, o jumatate de litru de ulei caldut, cat intra in cele trei kilograme de faina din aluat.

Citește și
Chef Foa
Chef Foa a gatit pentru o familie din Mehedinti. Cum s-au descurcat mamaia Iana si celebrul bucatar la pomana porcului
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

La dospit, aluatul si-a dublat volumul. A fost umplut, apoi, cu nuca amestecata cu zahar si cacao.

Mainile iscusite au asezat cozonacii in tava. Dupa inca o jumatate de ora de toropeala langa soba, au fost dati la cuptorul cu lemne. Cam trei sferturi de ora au stat.

Daca pentru cozonaci unul dintre secrete este caldura, pentru osanzele lucrurile stau exact invers. Cel mai bine se pregatesc la racoare. Tanti Aneta, preoteasa din Isverna, stie cel mai bine tehnica prepararii lor, o adevarata arta. A facut cu miile pana acum. Deliciosul desert aduce cu aluatul frantuzesc, insa in loc de unt se foloseste osanza de porc.

Dupa 25 de minute osanzele sunt gata. 60 de osanzele plus sase cozonaci le-au incantat pe fetele adunate, de la asfintit, la claca.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
RETETE DE CRACIUN cu Chef FOA. Umar de porc impanat cu cuisoare, gatit incet la un cuptor pe vatra
RETETE DE CRACIUN cu Chef FOA. Umar de porc impanat cu cuisoare, gatit incet la un cuptor pe vatra

Pentru ca a participat alaturi de barbatii comunei la sacrificarea porcului, chef Foa s-a ales cu o bucata zdravana de carne.

Chef Foa a gatit pentru o familie din Mehedinti. Cum s-au descurcat mamaia Iana si celebrul bucatar la pomana porcului
Chef Foa a gatit pentru o familie din Mehedinti. Cum s-au descurcat mamaia Iana si celebrul bucatar la pomana porcului

Chef Foa de la Masterchef intra de joi in pielea omului simplu, de la tara, care se pregateste de sarbatori. Pana la Craciun, ne va prezenta mai multe retete traditionale, vechi de sute de ani, pe care isi va lasa amprenta, ca orice bucatar iscusit.

In cautarea traditiei. Incepand de joi, Chef FOA va prezenta, la ProTV, retete vechi de sute de ani
In cautarea traditiei. Incepand de joi, Chef FOA va prezenta, la ProTV, retete vechi de sute de ani

Chef FOA, de la Masterchef, a plecat in cautarea unor retete vechi de sute de ani.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.