Reguli speciale în facultățile care încep cursurile la 1 octombrie. Scenariile analizate

Ultima actualizare: 19-09-2020 19:32

Universitățile din România vor funcționa pe baza scenariilor aprobate de fiecare comitet pentru situații de urgență din țară. Anunțul a fost făcut de ministrul Monica Anisie la o întâlnire cu rectorii.

Puține vor fi însă facultățile care vor alege scenariul verde, cu toate cursurile față-n față în amfiteatre.

În special studenții la medicină, cei de la teatru sau din ani terminali, vor ajunge în sălile de curs de la 1 octombrie.

Cum anul acesta sunt foarte mulți studenți, ordinul comun emis de ministerul Educației și de cel al Sănătății cu privire la deschiderea universităților va fi refăcut.

Ministrul Monica Anisie: ”S-a pus problema faptului că într o facultate, într-un spațiu, pot fi 3 cazuri și nu are legătură cu întreagă universitate. Vom da normele săptămâna viitoare''

Dacă în cazul școlilor, apariția a trei cazuri confirmate cu Sars-cov-2 în clase diferite duce automat la închiderea unității, în cazul universităților se ia în calcul ca apariția a trei cazuri pozitive într-o facultate, dar în diferite grupe, să NU ducă la închiderea întregii uniersități, ci doar a specializărilor în care sunt probleme.

Și la în cămin se schimbă lucrurile. Într-o camera vor sta cel mult 3 studenți, iar petrecerile și vizitele sunt interzise.

Rectorii confirmă că s-au confruntat cu un val de doritori în sesiunea de toamnă. La Iași, de exemplu, la unele specializări de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară au fost și 70 de candidați pe loc, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 15 ani.

Gerard Jităreanu, rectorul USAMV Iași: ”Au plecat mai puțini afară, mulți au constat că e greu să-ți găsești un loc de muncă cu studii, dar fără studii.."

În vestul țării, cele mai căutate specializări au fost Informatică și psihologie, IT.

Florin DrĂgan, rector UPT: ”Cred că ne-am dus cu 60% față de acum 2 ani de zile ca și creștere. Pentru licență și master avem locurile la buget ocupate. ”

La Cluj, 345 de absolvenți de liceu s-au luptat pentru 12 locuri la buget, rămase la Facultatea de Psihologie.

Laura Irimieș, purtător de cuvânt UBB: ”A avut un rol și promovabilitatea la bacalaureat și faptul că nu a mai fost nevoie ca viitori studenți, candidații respectivi, să se deplaseze până la Cluj pentru a-și depunde dosarele sau pentru a-și susține examenele.''

Cheltuielile cu măștile și soluțiile de dezinfectare făcute de universități vor putea fi decontate din fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro. Alte 50 de milioane de euro vor acoperi achiziția de dispozitive electronice pentru tinerii din familii defavorizate.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!