Razboi din cauza pamantului intre fermierii din Mures si autoritati

Dată publicare: 13-02-2011 11:27
Dată actualizare: 10-10-2012 05:02


Mii de fermieri din Mures se plang ca sunt pe cale sa plateasca scump increderea in autoritatile locale.

Au depus dosare de subventii, dar s-au pomenit ca inspectorii de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura ii acuza ca au incercat sa fure bani europeni, declarand terenurile mai mari decat in realitate. Numai ca, se apara fermierii, in cererile lor au trecut suprafetele comunicate de aceeasi institutie.

In 70% dintre cele peste 8500 de dosare depuse la APIA Mures, verificarile au aratat cifre diferite decat cele din actele fermierilor. N-avem nicio vina, sustin acestia, inspectorii le-ar fi masurat cum au vrut ei terenurile.

Sotii Muresan din localitatea Bistra Muresului se asteapta la amenzi uriase. Si nefondate, spun ei. Au cerut subventii pentru 40 de hectare, arendate de la primarie, dar inspectorii au descoperit ca n-ar fi decat 30. Si totusi, aceeasi suprafata figureaza in documentele facute tot de APIA.

Pentru sefii de la APIA, situatia pare limpede: fermierii sunt cei in greseala! "Nu si-au identificat corect parcelele agricole, au schimbat cultura fara sa ne anunte APIA si suprafata culturii este mai mica decat cea declarata in cerere. Eu as recomanda fermierilor sa ceara subventii numai pe suprafete pe care le pot cultiva", spune directorul adjunct al APIA, ing. Bordi Zsolt.

In asemenea cazuri, cultivatorii nu scapa fara amenzi decat diferenta e sub 3%. In caz contrar, penalizarile pot ajunge si la intreg cuantumul subventiei cerute.
 

Tags: apia, pamant, subventii,


VIDEO PROTVPLUS.RO