Putine muraturi vor avea gust romanesc.Recolta de legume cu 30% mai mica
Anul acesta, gospodinele vor cumpara sortimente turcesti sau chinezesti de gogosari si prune pentru muraturi, zacusca sau dulceturi. La noi, din cauza inundatiilor si a secetei, recolta de legume si fructe este cu 30% mai mica fata de anul trecut.
Asa ca traditia romaneasca a pregatirilor de iarna va fi respectata cu materie prima din import.
Si gemurile de prune, caise si piersici sunt amenintate anul acesta. In loc de 10 tone de fructe la hectar, oamenii au strans numai 10 kilograme.
Patronii fabricilor, care nu s-au inchis inca, spun ca ar fi trebuit sa prepare dulceata la finalul lui august, insa din cauza secetei si a ploilor severe, fructele au acumulat mult mai tarziu zaharurile.
In plus, patronii fabricilor anunta deja ca vor scumpi mai toate sortimentele, pentru ca au platit un leu pentru fiecare kilogram de prune in parte.
"Ca sa procesam zacusca de vinete, am cautat legume in toata tara ca sa le gasim la preturi accesibile din punctul de vedere al costurilor fabricii fiind foarte scumpe, deocamdata noi am renuntat sa mai facem zacusca", a punctat Cecilia Gageanu, director tehnica fabrica.
Asadar, putine muraturi vor avea un gust romanesc. In 2009, potrivit unui studiu GFK, doua treimi dintre romani au preparat gemuri, dulceata si au pus la butoi castraveti, gogosari si conopida, insa anul acesta, mare parte dintre legumele conservate vor avea arome exotice pentru ca vor fi cumparate din China si Turcia.